V Poličce začíná Mime Fest

V Poličce začíná Mime Fest

V Poličce začíná Mime Fest

Nejlepší mimové z Česka, Německa, Polska, Slovenska, Maďarska, Ruska či USA se začínají scházet ve východočeské Poličce. Na druhém ročníku Mezinárodního festivalu pantomimy Mime Fest odehrají představení pro děti i dospělé, ale i speciální představení pro školy. Součásti festivalu budou i odborné workshopy a mimové v ulicích. Druhý ročník jediného festivalu pantomimy v České republice MIME FEST začíná v pondělí 16. září a skončí v neděli 22. září. Během festivalového týdne mimové odehrají desítky představení.
České pantomimické umění bude prezentovat například Boris Hybner, Anna Polívková, Vojta Švejda či Radim Vizváry, ze Slovenska Miro Kasprzyk a Adrian Ohrádka, z Polska Bartolomiej Ostapczuk, Irina Andreeva z Ruska nebo přední představitelka německé pantomimy Anke Gerber. „Všichni tito mimové a mnoho dalších se v sobotu sejde na jednom jevišti v rámci Večera pantomimy. To je naprostý unikát, protože se ještě nikdy takto nesešli a už asi nesejdou,“ říká o Večeru Pantomimy, kterým Mime Fest vyvrcholí, jeden ze zakladatelů festivalu Radim Vizváry, který je rodákem z Poličky a v současné době jedním z nejvýraznějších mimů ve světě.
Hned v pondělí si na své přijdou zejména mladí diváci. Nový dívčí soubor Mime Fatale zahraje představení Push the button o pěti krásných spolubydlících, které unikají od života a problémů do virtuálního světa PC a her.
Ve středu 18. září na Mime Festu proběhne premiéra originálního ženského souboru ze Slovenska Mime Marmelade. Absolventky pražské HAMU Barbora Debnárová a Valéria Radzová v groteskním příběhu Chlieb náš každodenný reflektují problematiku dnešního farmářství. Dvě sestry, které se starají o rodinnou farmu, se musí vyrovnávat s komerčními tlaky, které narušují jejich hodnoty. Představitelky farmářek hrají ve slovenských národních krojích za doprovodu slovenské folklórní hudby.
V pátek odpoledne se také mimové a studenti pantomimy vydají do poličských ulic a na náměstí na MIME HAPPENING, aby zde kolemjdoucím předvedli své umění a hlavně aby je pobavili a rozesmáli.
Ne všechna pantomimická představení ale mají za cíl pouze diváka pobavit. Některá, jako například český soubor Divadlo pantomimy, se snaží poukázat i na problémy moderní společnosti. Jedním z nich je páteční představení Kluci z Pixly – dramatický příběh pěti kamarádů, kteří spolu vyrůstali v dětském domově. Celým příběhem se nese psychologické téma, kterým je nedostatek lásky, zejména mateřské. Příběh končí tragicky. „Diváci se většinou na pantomimu přijdou bavit a nečekají silný příběh, proto máme kontroverzní reakce,“ říká dramaturg a jeden z herců představení Radim Vizváry.
Diváky, kteří se budou chtít pouze pobavit, určitě v pátek nezklame komická pantomima Piráti, pojednávající o tom, že co si vychováme, to máme, a o naději na lepší život. V Pirátech si v pátek zahrají studenti pražské HAMU.
Nedílnou součástí programu tvoří sedm pantomimických dílen, které povedou profesionální mimové. Na workshopy se mohou přihlásit jak studenti uměleckých škol, tak i široká veřejnost. Američanka Francesca Jandasek na jednom z workshopů vůbec poprvé v Evropě představí nejmodernější metodu pohybové výchovy pro tanečníky a mimy Gyrotonic. Dále Oliver Pollak z Berlína, který je studentem světoznámého mima Marcela Marceaua, nabídne studentům techniku mimu, tzv. Mime Corporeal. Tuto techniku vynalezl ve Francii v 50. letech E. Decroux, který svým uměním dal impuls vzniku moderní pantomimy ve světě. Mezi další lektory patří i zakladatel maďarské pantomimy Zoltan Kárpáthy nebo známý polský herec a představitel pantomimy Jerzy Winnicki.
Během Mime Festu proběhnou i speciální představení pro žáky základních a středních škol. V neděli 22. září pak festival zakončí představení pro rodiny s dětmi Klaunování s bublinami slovenského souboru Teater Komika. Děti se mohou těšit, že je klaun Adyno zapojí přímo do představení.
První ročník Mime Festu, který se konal vloni zaznamenal fenomenální úspěch. S největším úspěchem se setkal Večer pantomimy, který bude letos opět na programu. Během jednoho večera se představí několik mimů a zahrají to nejlepší se svého repertoáru v krátkých scénkách. Představí se skutečné špičky pantomimy a věřím, že stejně jako minulý rok budou diváci nadšeni,“ říká Petra Jílková, produkční Mime Festu. Více: www.mimefest.cz

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: