V srpnu čeká několik měst festival Ibérica 2012, objeví se i tanec

V srpnu čeká několik měst festival Ibérica 2012, objeví se i tanec

V srpnu čeká několik měst festival Ibérica 2012, objeví se i tanec

Kulturu Iberského poloostrova prostřednictvím umělců nastupující generace představí v srpnu festival Ibérica 2012. V pořadí deváté pokračování festivalu zaměřeného na kulturní a umělecké rozmanitosti Španělska pro letošní rok rozšířilo své pole působnosti kromě Prahy, Brna a Boskovic o další jihomoravské město Letovice. Na přehlídku, která letos nese podtitul Arte Joven (Mladé umění), přijali mimo jiné fllamenková tanečnice Belén López s doprovodnou skupinou, madridská tanečnice Virginie Delgado, která spolu s kytaristou Petrem Vítem a hercem Tomášem Hanákem zaimprovizuje svou literárně taneční koláž, nebo klasičtí pianisté bratři Gistainové. Festival španělské kultury Ibérica 2012 se uskuteční ve dnech 14. – 18. srpna a kromě uměleckých produkcí nabídne i tvůrčí dílny a další doprovodný program.
Komponovaný pořad Vracím se pro svá křídla (Vuelvo por mis alas) je věnován granadskému básníkovi Federiku G. Lorkovi, od jehož smrti uplyne 18. srpna 76 let. „Základním prvkem představení je hudebně taneční koláž madridské tanečnice Virginie Delgado za doprovodu kytary okořeněná básnickým textem F. G. Lorky v podání Tomáše Hanáka, který celému projektu dodává nový, neočekávaný rozměr a barvu,“ upřesňuje sám kytarista a zároveň dramaturg festivalu Petr Vít. Inscenace bude uvedena 15. srpna v Letovicích a 16. srpna v Brně.
Flamenková tanečnice Belén López bude vystupovat 17. srpna v pražském Divadle Hybernia a o den později na zámeckém nádvoří v Boskovicích v rámci závěrečného galakoncertu. Belén López studovala madridskou taneční konzervatoř, spolupracovala s italským režisérem Franciscem Zeffirellim v jeho operních inscenacích v Arena di Verona. Jako sólistka tančila v ansámblu Il Camborio a ve slavném madridském tablau El Corral de la Morrería. V roce 2004 získala prestižní ocenění „Premio Mario Maya“ v soutěži Concurso Nacional de Córdoba a v devatenácti letech se představila s vlastním projektem Atrapados por el arte v metropolitním divadle v Tarragoně, který byl reprizován ve španělských i evropských divadlech několik sezón. Pětadvacetiletá Belén López je jednou z významných představitelek mladé flamenkové generace. Ve svých projektech se nebrání inspiracím z jiných žánrů, avšak její taneční projev vždy respektuje esenci a kořeny autentického flamenka.
V doprovodném festivalovém programu je pro diváky připravena například výstava fotografií (14. - 31. 8.) z časosběrného projektu Flamenco po česku fotografa Romana Muchky. Jedná se o výstavu, vypovídající o přitažlivosti flamenkového fenoménu, získávajícího stále více nadšených obdivovatelů i daleko za hranicemi své kolébky Andalusie. Součástí festivalu budou již tradičně hudební a taneční tvůrčí dílny za účasti tuzemských i zahraničních lektorů.
Více informací o festivalu a jeho programu je k dispozici na www.iberica.cz. Vstupenky je možné zakoupit v různých cenových kategoriích v předprodejní síti www.ticketportal.cz, v Divadle Hybernia, v běžných předprodejích v Praze, Brně, na pokladně Zámku Boskovice a v Městském informačním středisku Boskovice.

Zdroj: Ibérica 2012

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: