V Trutnově odstartoval festival Cirk-UFF

V Trutnově odstartoval festival Cirk-UFF

V Trutnově odstartoval festival Cirk-UFF

Podkrkonošská metropole se na několik dní promění v přehlídku českých i zahraničních novocirkusových souborů. V Trutnově odstartoval osmý ročník festivalu Cirk-UFF. Od 31. května do 3. června 2018 bude pro diváky připraveno 29 představení 17 souborů. Největším novocirkusovým počinem festivalu bude show Fauna, z české scény se představí Losers Cirque Company nebo Bratři v tricku a Holekltiv s novinkou Lov. Festival doplní koncert Mydy Rabycad, jenž je pro diváky připraven jako dárek zdarma. Kompletní program zde.

Vysokou akrobatickou úroveň mohou diváci očekávat v podání australského uskupení Time in Space s představením The Displaced. „V Evropě se představíme vůbec poprvé a jsme rádi, že je to právě na festivalu Cirk-UFF v Trutnově. Naše další cesta povede do Berlína,“ uvedl na tiskové konferenci festivalu Josh Carol, jeden z umělců souboru.
„Australská novocirkusová scéna má obrovskou tradici. Už malé děti se věnují novému cirkusu a akrobacii, aby později pokračovaly studiem na tamních špičkových školách. Diváky čeká opravdu nevšední podívaná světové úrovně,“ doplňuje Libor Kasík, ředitel festivalu.
Festivalovou premiéru pro Trutnov připravilo také česko-italské duo Circo Frico s projektem BIBI2. „Představení pochází ze zkušenosti s dobrovolnickou prací v komunitě ,Dinsi Une Man‘, která se stará o lidi s tělesným a intelektuálním postižením. Příběh BIBI2 vyjadřuje pomocí fyzického divadla, párové akrobacie a manipulace s objekty rysy osobností muže a ženy uvnitř jejich vztahu a pokouší se nalézt řešení rozmanitosti a těžkého dialogu. Představení je ale veselé a vhodné i pro menší děti,“ uvedli na tiskové konferenci Klára Hajdinová a její kolega Mattia Comisso ze Circo Frico.
Dále bude uvedena show 360 AllStars, která propojuje nový cirkus s BMX, basketball freestyle nebo cyr wheel. Chybět nebude ani švýcarská dvojice Compagnie Des Pieds Perché. Se svou inscenací přijede soubor Amanitas Fire Theatre, který v show 3Grácie propojí nový cirkus s ohnivými a výtvarnými efekty doplněný o výrazné masky a kostýmy.
Kromě zahraničního programu nabídne festival přehlídku české novocirkusové scény Czech Showcase. Vedle známých souborů jako Losers Cirque Company nebo Squadra Sua, chystá Cirk-UFF také několik novinek. Poprvé se v Trutnově objeví soubor tYhle s inscenací
LEGOrytmus, které prostřednictvím tématu sport nabízí cestu, jak přemýšlet o naší společnosti.
V neděli 3. června oživí město tradiční pruhovaný finiš. Pořadatelé zvou proto všechny, kteří chtějí přispět k cirkusácké atmosféře, aby přišli na společné fotografování v neděli v 15:30 hodin k centru UFFO oblečeni v pruzích. Každý pruhovaně oděný obdrží na památku festivalovou placku. Poté následuje pohybově-žonglérská klauniáda pro malé i velké v podání nonverbálního představení Divadla Kufr.
Jako každý rok přijede brněnský Cirkus LeGrando a nejen děti si budou moci vyzkoušet různé cirkusové disciplíny. Kdo ještě nechodil po laně nebo nestál na hřebících, je vítán. Ani letos nebude chybět páteční Cirk-UFF party v režii DJs Mackie MesseraTropicalisty, doplněná o saxofonovou live show.

Zdroj: UFFO Trutnov - Společenské centrum Trutnovska pro kulturu a volný čas

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: