Vanda Hybnerová zatančí pod tíhou andělských křídel ve skladu, který si říká divadlo

Vanda Hybnerová zatančí pod tíhou andělských křídel ve skladu, který si říká divadlo

Vanda Hybnerová zatančí pod tíhou andělských křídel ve skladu, který si říká divadlo

Netradiční premiéru připravilo Studio ALTA na 18. ročník festivalu 4+4 dny v pohybu. Na jevišti se setká herečka Vanda Hybnerová, známá například ze seriálů Nevinné lži či Soukromé pasti, a Lucia Kašiarová, slovenská performerka a Tanečnice roku 2012. První společné tvůrčí setkání dvou ctitelek improvizace a náhody má název ANGEL-y a premiérově proběhne v pátek 18. října ve Studiu ALTA.
ANGEL-y
s podtitulem „Nebeská clowneska“ pozvou diváky ke stoupání na nebeský žebřík, kde není nouze o emoce, humor, trapno ani nadsázku. „Přijďte se podívat na směs klišé různého druhu, na dvě cynické ženy, které se nebojí být patetické, na dvě těla pod tíhou křídel, která by je měla povznést, ale neví se kam. Sdílíme s vámi naši trapnost, náš primitivní poetizmus,“ doplňují k projektu tvůrkyně, jež za „božskou inspiraci“ označují Borise Hybnera, Vandina tatínka a slavného českého mima a herce.
Součástí programu festivalu 4+4 dny v pohybu ve Studiu ALTA bude i premiéra projektu Žana Looseho Danse, danse, danse comme ça! Ça va? Žan Loose patří k silné generaci umělců, kteří do Prahy přišli v devadesátých letech kvůli válce v bývalé Jugoslávii. Ústředním tématem jeho nového projektu je bourání a stavění měst, k čemuž má koneckonců velmi osobní vztah: narodil se v Mostaru, jednom z nejkrásnějších míst bývalé Jugoslávie. V letech 1992–1995 byl však Mostar těžce zasažen válkou, 18 měsíců obléhán, a mimo mnoho jiných památek přišel i o svůj legendární most. Hlavním hrdinou Loosovy inscenace, jejíž dramaturgyní je Viktorie Čermáková, je pan Stonebridge, ne náhodou průvodce z vesnice. Vysvětlí nám, že města vznikají a zanikají, aby se opět postavila. Možná lepší, možná horší, možná více přizpůsobená našim potřebám. Nebo se člověk přizpůsobuje městu? Vede město naše kroky nebo kroky obyvatel vedou město?
Osmnáctý ročník mezinárodního festivalu současného umění 4+4 dny v pohybu proběhne od 11. do 19. října mimo Studio ALTA v Paláci U Stýblů, v divadle Archa, na Nové scéně Národního divadla, v budově ORCO - Bubenská 1 a na Baráčnické Rychtě. Více o těchto inscenacích na www.studioalta.cz Vanda Hybnerová je herečka známá z filmů, televize, rozhlasu i dabingu. Úspěšně vystupovala a vystupuje v několika pražských kamenných divadlech, přelomové role však získala v Divadle Komedie pod vedením režisérů Pařízka a Jařaba (za Hořké slzy Petry von Kantové byla nominována na Cenu Alfréda Radoka). S manželem Sašou Rašilovem vytvořila tři vlastní inscenace pro Divadlo v Řeznické (Omámený kolotoč, Pokus pes čili Potvor, Židle) a v divadle Ponec hru Poslední dvě cigarety; v roce 2005 obdržela Cenu Thálie za roli Catherine ve hře Důkaz, v režii Miroslava Krobota v Divadle v Řeznické.

Lucia Kašiarová je ředitelkou Studia ALTA, skladu, který si říká divadlo. Slovenská performerka, která prezentuje českou kulturu v zahraničí i na Slovensku. Tanečnice, která chápe tanec jako zdroj inspirace pro život. Ctitelka improvizace a náhody.

Žan Loose (1972, Mostar) se autorsky a herecky podílel na vzniku několika filmů (jedna z hlavních rolí ve filmu Silný kafe islandského režiséra Börkura Gunnarssona). Zakládající člen Městského divadla Krepsko (1999–2003), společně s Ladislavem Soukupem a Kristýnou Lhotákovou vytvořili představení Tromba. Produkoval inscenaci Miroslava Bambuška Titanik, kterou poté přeložil do srbochorvatštiny, stejně jako hru Egona Tobiáše Slíbil jsem to Freddymu, která v jeho režii získala hlavní cenu na festivalu Puf v chorvatské Pule. Spolupracuje se sdružením mamapapa (Kladno-Záporno) a se skupinou Jednotka/Unit (Pasažer).

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: