Ve čtvrtek začíná v Olomouci festival nového cirkusu Letní Letná

Ve čtvrtek začíná v Olomouci festival nového cirkusu Letní Letná

Ve čtvrtek začíná v Olomouci festival nového cirkusu Letní Letná

Po úspěšném loňském ročníku se Mezinárodní festival nového cirkusu a divadla Letní Letná letos vrátí od 7. do 10. června do olomoucké Korunní pevnůstky. „Vůbec poprvé přivezeme olomouckým divákům zahraniční hvězdu – vynikajícího italského umělce, mima, klauna, autora i režiséra v jedné osobně Paola Naniho se slavným představením Dopis, které získalo řadu cen na mezinárodních festivalech,“ říká ředitel festivalu Jiří Turek. Dopis je představení beze slov, které vás určitě rozesměje a pobaví,“ doplňuje. Jednoduchý příběh o dopisu zahraje Paolo Nani 15 různými způsoby: například ve stylu westernu, němého filmu, hororu, bez rukou, opilý, pozpátku, překvapeně, sprostě, jako kouzelník a podobně. „Všechny verze mají jedno společné - jsou plné humoru a neuvěřitelného mistrovství, co se dá beze slov vyjádřit. Silou představení je kontakt s diváky, který vyústí v řadu překvapení,“ uvádí Jiří Turek.
Přes den diváci uvidí až pětkrát denně dětská představení – bude to například Teátr Víti Marčíka, divadlo ANPU, Vojta Vrtek, bublinář Václav Strasser, mim Antonín Novotný či Divadlo Já to jsem. Zahraniční soubory pak večer doplní představení Teátra Víti Marčíka pro dospělé. Návštěvníky v Olomouci pozve na nezvyklý vizuální zážitek interaktivní projekt Cirkus LeVitare. „Jde o průlet moderním žonglováním, v němž je všechno v pohybu. Produkce jsou v rukou, nohou i hlavách zkušených performerů a propojují tanec, žongláž, akrobacii i mluvené slovo. LeVitare budou vašimi průvodci tam, kde se zdá, že gravitace přestala platit,“ uvádí Jiří Turek. Městečko s cirkusovými šapitó, které na návštěvníky dýchne neopakovatelnou atmosférou, poskytne rodinám i dětem celodenní vyžití: najdou zde například fotoateliér Le Petit Cheval, se kterým kočuje Vanda Hybnerová a Saša Rašilov, výtvarné a cirkusové dílny pro děti i dospělé, bar V letní poloze s večerním programem a čajový Show stan.
Vstup do městečka bude ZDARMA, dětská představení budou stát 50 Kč, večerní souboru Teátr Víti Marčíka pak 120 Kč a zahraniční 280 Kč. Festival také nabízí zvýhodněné balíčky na dětská a večerní představení. Vstupenky jsou již nyní k dostání na www.letniletna.cz, poté na místě před představením nebo od 1. května v síti Ticketpro (cena navýšena o poplatek).
Hlavní část festivalu Letní Letná proběhne letos již podeváté od 19. srpna do 2. září na pražské Letné. První oznámenou hvězdou je kanadský soubor 7 Fingers. Více informací a přesný program Letní Letné na cestách naleznete na www.letniletna.cz. Foto: Cinzia Campana

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: