Ve Žďáru nad Sázavou se bude konat již posedmé festival KoresponDance

KoresponDance 2019

KoresponDance 2019

Festival současného tance KoresponDance, který se bude od 12. července 2019 konat již posedmé ve Žďáru nad Sázavou, znovu vyzve k tanci obyvatele Vysočiny. Loni se díky spolupráci se Senior pointy zapojila asi třicítka dam, z nichž nejstarší bylo přes 80 let. Letos organizátoři přizvali i děti a jejich rodiče. Zapojí se Family pointy i základní umělecké školy. Čeká na ně čtyřdenní workshop a 13. července účinkování na nádvoří žďárského zámku Kinských. ČTK to řekla Stanislava Holbová ze sociálního odboru krajského úřadu. Taneční představení bude vznikat pod vedením slovenské choreografky Petry Fornayové.

Loňský zážitek s mexickými umělci z uskupení Foco alAire většinu amatérských tanečnic přesvědčil natolik, že letos chtějí tančit znovu a přizvaly i své známé. „Omládly nám tam minimálně o deset let. Jako by si narovnaly sebevědomí. Měly ze sebe strašně hezký pocit. Věřím, že to tak bude i letos, když se zapojí tři generace," řekla Holbová.

K letošnímu představení Dance with Changing Parts s hudbou Phillipa Glasse v živém podání tělesa Cluster Ensemble se připojí lidé z několika měst Vysočiny. Nejprve budou s profesionálními tanečníky trénovat na domácí půdě. „V pátek a sobotu bude probíhat zkouška všech tanečníků ve Žďáru na nádvoří, v sobotu od 11:00 bude generálka a v 18:00 vlastní vystoupení," řekla Holbová.

Petra Fornayová je slovenská režisérka, choreografka, herečka a publicistka. Spolu s dalšími založila divadlo A4 nebo festival současného tance Nu Dance Fest. Svá autorská představení ale vede i na jiných festivalech.

KoresponDance nabízí současný tanec, nový cirkus a akrobacii. Účinkovat budou i letos čeští a zahraniční umělci z Nizozemska, Velké Británie, Francie, Ameriky, Ghany nebo Srí Lanky. Svá představení budou mít 25. června i v Praze.

Úvodním představením ve Žďáru nad Sázavou bude 12. července Banquet, který je vyvrcholením dvouleté spolupráce umělců z České republiky, Francie a Ghany v rámci projektu Genius Rises. Na festivalu bude mít premiéru stejně jako představení Billyho Mullaneye a Nielse Weijera, kteří si v performanci Magic show hrají s kouzelnickými triky.

Novinkou na festivalu bude sobotní Experimentální battle, který pod záštitou Kristiána Mensy vyzývá tanečníky ze všech koutů republiky k poměření svých sil a dovedností.

Zdroj: Institut umění - Divadelní ústav a ČTK 

Témata článku

Petra Fornayová

Zámek Žďár nad Sázavou

Tanec

Festival KoresponDance

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: