Večer Nové generace v divadle DISK

První z několika večerů Nové generace v tomto kalendářním roce proběhne již 10. března 2020 v divadle DISK. Nová generace je platforma pro mladé choreografy z pražské HAMU, která jim umožňuje prezentovat vlastní choreografie v divadlech. Tentokrát své práce představí Eva Rezová (3. ročník BcA. programu), Anna Benháková (1. ročník MgA. programu) a Eduard Adam Orszulik (2. ročník MgA. programu).

Večer Nové generace v divadle DISK

Večer Nové generace v divadle DISK

Eva Rezová pro svou choreografii Šárka zvolila námět pověsti o Šárce a Ctiradovi. Ovšem oproti pověsti, kde figuruje více postav, se zaměřila na dění mezi ústředním párem. V duetu představuje Šárku tanečnice a Ctirada violoncellista, oba dva taktéž studenti HAMU.

Dále uvede Eduard Adam Orszulik svou premiéru s názvem Není to hračka. V sólové choreografii pro jednu tanečnici se zabývá ideálním světem, který je však pouhou iluzí, a proto se postupem času vytrácí a mění v rutinu. Je vůbec pak možné z takové rutiny vystoupit a začít něco zcela nového? Takovou otázku choreograf klade sám sobě, interpretce i divákům.

Ve druhé polovině večera se představí Anna Benháková s dílem Morálně závadné. Tato choreografie se zaobírá tématem sexu, který autorka v umění a společnosti vnímá jako klišé i tabu zároveň. V anotaci čteme:  „Poetickým, a přesto naturalistický pojetím mluví o sexu, fyzické intimitě, tělesné lásce. Nevynechává ani téma zplození, které je příčinou i důsledkem tohoto aktu. We exist because of sex. It's not something to be afraid of. It's something to honor, to enjoy.“

Další představení Nové generace proběhnou 16. dubna 2020 v divadle DISK, 28. a 30. dubna v PONCI.

Zdroj: Nová generace

Témata článku

Anna BenhákováEduard Adam OrszulikEva RezováHAMUNová generace

Divadlo DISK

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: