Večery studentů HAMU 2019

Defekt bytí. Foto Natálie Vacková.

Defekt bytí. Foto Natálie Vacková.

Studenti choreografie HAMU se po roce představí v divadle PONEC. Již 13. dubna 2019 proběhl první z těchto večerů (Petra Hájková - 1000 jeřábů) a tento týden se uskuteční další dva. Ve čtvrtek 2. května se představí studenti prvního a druhého ročníku, v pátek 3. května bude možno vidět bakalářskou práci Davida Mikuly a ve druhé polovině večera reprízu choreografie Eduarda Adama Orszulika a Barbory Rokoszové SZ2. O týden později (9. a 11. května) se v KD Mlejn představí Anna Benháková se svou bakalářskou choreografií.

Ve čtvrtek 2. května budou prezentovat svou práci studenti nižších ročníků. Konkrétně jde o čtyři choreografy – Natálii Vackovou (1. ročník), Natálii Matyskovou, Evu Rezovou a Jana Razimu (2. ročník). Vacková se ve svém Defektu bytí zabývá poruchami ve vztahu sama k sobě i k prostředí. Matysková zkoumá v choreografii THIS PLAY také poruchy vztahů, ovšem vztahů člověka a mobilního telefonu. Rezová se ke své práci, jak už samotný název Trio la Femme může vypovídat, nechala inspirovat tématem ženství, na které nahlíží z několika různých úhlů. Razima vytvořil choreografii na téma samotné umělecké tvorby. Impulsem pro něj byl (všem nezávislým umělcům známý) nekonečný hon za granty, tabulkami, rozpočty, včasně sepsanými anotacemi atd. Choreografie tak nese příhodný název Excel Sheep.

Nevěsta pro Dana


Následující večer, v pátek 3. května, se budou prezentovat choreografové tři. Jak již bylo zmíněno, jde o Davida Mikulu a Eduarda Adama OrszulikaBarborou Rokoszovou. Mikula je znám svým dlouholetým působením v oblasti folkloru. A to se projevuje i v jeho bakalářské choreografii Nevěsta pro Dana. Inspiroval se operou Prodaná nevěsta, ze které použil vybrané melodie (hudební úprava Michal Doubek), a příběh přetvořil k obrazu svému. Na rozdíl od opery má Mikula nevěsty rovnou tři. Zajímavostí je, že svou práci věnuje svému bratrovi Danovi, který v představení taktéž účinkuje. Choreografie SZ2 tandemu Rokoszová – Orszulik (a tím se vysvětluje název), měla před nedávnem premiéru v Ostravě i v Praze. Jde o autobiografický příběh jednoho přátelství a spousty zážitků, kde se nadsázkou nešetří. V anotaci o SZ2 autoři píší: „Kdo jsou Barbora a Adam? Kde je Bohumín? Co je to umění? Proč do Prahy? Na všechny životně důležité otázky, na které jste se nejen báli zeptat, ale báli jste se je sami sobě i položit, přineseme odpovědi, které Vám změní život.“

Poslední z Večerů studentů HAMU je věnován bakalářské práci Anny Benhákové. Její projekt Temporaliter bude mít premiéru ve čtvrtek 9. května v KD Mlejn a reprízu o dva dny později, v sobotu 11. května. Jde o interaktivní výstavu tanečního a fyzického divadla. Benháková čerpá ze svých bohatých zkušeností s fotografováním, zároveň vyzvala ke spolupráci také fotografa Vojtěcha Brtnického. Temporaliter se zabývá pomíjivostí okamžiku. „Zkuste si představit tok vlastních myšlenek, vířících mezi matérií dění před vámi a posláním vaší přítomnosti. Stres a úlevu, bolest a extázi z každého dalšího ,teď...které už je minulostí, a jenž se snažíme zachytit,“ dodává Benháková.

Zdroj: HAMU

Témata článku

Anna BenhákováBarbora RokoszováDavid MikulaEduard Adam OrszulikEva RezováJan RazimaNatálie MatyskováNatálie Vacková

Studenti HAMU

Divadlo PonecKD Mlejn

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: