Venuše ve Švehlovce a Studio ALTA uspořádají sérii masterclass a představení o technice butó

Venuše ve Švehlovce ve spolupráci se Studiem ALTA uspořádá během května a června sérii masterclass a představení tří zahraničních umělců, jejichž tvorba vychází z praxe butó. Série Butoh in contemporary performance umožní na půdorysu tří masterclass modelů a tří představení uvedených ve světové premiéře nahlédnout různé přístupy a chápání butó v performativní a choreografické praxi.

Zdroj: Studio ALTA

Zdroj: Studio ALTA

Masterclass jsou určeny pro umělce a umělkyně žijící a pracující v České republice, kteří mají zájem o rozvoj vlastní praxe. Šest vybraných účastníků a účastnic, kteří se budou podílet na celé sérii, obdrží stipendium. „Stipendiem chceme zpřístupnit sebevzdělávání v oblasti současného scénického umění a vytvořit bezpečné zázemí pro soustředěnou práci. Nejde o velké peníze, ale ukazuje to, že i když hlavní moc mají orgány, které kulturu financují, my, jako nezávislé umělecké instituce bychom také mohli změnit pravidla a udělat vzdělávání dostupné pro všechny, nejen pro ty nejprivilegovanější,“ popisuje hlubší záměr projektu jeden z jeho kurátorů Petr Dlouhý. Pro získání stipendia není vyžadována žádná veřejná prezentace nebo jiná práce přesahující účast na všech aktivitách projektu.

Jednotlivé workshopy budou otevřeny i dalším zájemcům a zájemkyním a bude možné je absolvovat samostatně. Michiyasu Furutani, japonský choreograf, tanečník a performer, se ve své masterclass zaměří na fyzické pohyby založené na práci s gravitací. Daniel Somerville, nezávislý umělec, performer a dramaturg, akademický výzkumník a pedagog na univerzitě ve Worcesteru, propojí butó, téma queer identity a operní pohyb a Yuka Negoro, japonská umělkyně působící v Asii i Evropě, se bude soustředit na praxi těla jako hmoty, která je inspirována Tatsumi Hijikatou a vitálním materialismem Jane Bennetové.

Taneční styl Butó se zformoval v Japonsku v 60. letech 20. století. Kombinuje prvky divadelního umění, baletu, moderního tance a japonských tradičních tanců. Trénink butó pěstuje silnou prezenci, fyzickou přesnost a kontrolu, kterou vyžaduje současný tanec, fyzické divadlo i činohra. „Když jsem se přistěhovala do Česka, zaznamenala jsem u místních kolegů a kolegyň zájem o sledování nebo studium butó, ale příležitostí k tomu bylo málo. Měla jsem někdy pocit, že tato umělecká forma – a její současné projevy – je nepochopená, možná vnímána jako nepřístupná nebo spojována s významnými pražskými představeními z konce 90. let 20. století. Tam, kde se workshopy butó v Praze objevují, stojí spíše mimo profesionální kruhy performativního umění, a přitom mají velkou schopnost aktivovat představivost performera či poskytnout konkrétní kompoziční strategie, které lze aplikovat na širokou škálu tvorby, nejen na tu, která je úzce definována jako butó,” přibližuje své zkušenosti McFadden.

Projekt Butoh in contemporary performance společně realizují Venuše ve Švehlovce a Studio ALTA. Kromě série masterclass jejich společný projekt zahrnuje také tři české premiéry hostujících umělců. První představení uvede Studio ALTA 26. května ve svém novém sídle v bývalém Libeňském pivovaru. Další dvě představení uvede v červnu Venuše ve Švehlovce. Kurátory projektu jsou Becka McFadden a Petr Dlouhý. Projekt je podpořen Evropskou unií prostřednictvím Národního plánu obnovy.

Harmonogram:

9. 4. Uzávěrka open callu pro účastníky masterclass

20. 5. Michiyasu Furutani ~ 10:00-18:00 (masterclass) // Studio ALTA

26. 5. Michiyasu Furutani ~ 19:30-21:00 (performance) // Studio ALTA

3. 6. Daniel Somerville ~ 20:00-21:30 (performance) // Venuše ve Švehlovce

4. 6. Daniel Somerville ~ 14:00-18:30 (masterclass) // Venuše ve Švehlovce

5. 6. Daniel Somerville ~ 14:00-19:00 (masterclass) // Venuše ve Švehlovce

23.6. Yuka Negoro ~ 19:30-21:00 (performance) // Venuše ve Švehlovce

24.6. Yuka Negoro ~ 14:00-18:00 (masterclass) // Venuše ve Švehlovce

25.6. Yuka Negoro ~ 14:00-18:00 (masterclass) // Venuše ve Švehlovce

 

Michiyasu Furutani, narozený v japonské Ósace, je choreograf, tanečník a performer, jehož práce vyrůstá z technik butó. V procesu neustálého výzkumu rozvinul svůj pohybový rejstřík tak, aby zahrnoval improvizaci a různé moderní a klasické taneční techniky formující v sobě nutnost, možnost a nepředvídatelnost. Furutani často vytváří spolupráce napříč disciplínami zahrnujícími film, architekturu, výtvarné umění, současnou hudbu a svou práci prezentuje po celém světě. Je přesvědčen, že improvizace je klíčovým faktorem při objevování nových prostorů pro vzájemné sdílení a výměnu našich zkušeností a znalostí tělesného smyslu. Na Nihon University, College of Art v Tokiu absolvoval bakalářské studium divadla a na jaře 2019 dokončil magisterské studium SODA (Solo/Dance/Authorship) na Hochschulübergreifendes Zentrum für Tanz v Berlíně.

Daniel Somerville je nezávislý umělec, performer a dramaturg, akademický výzkumník a pedagog na univerzitě ve Worcesteru ve Velké Británii. Somerville začal studovat butó pod vedením Marie-Gabrielle Rotie během svého vzdělávání na Royal Central School of Speech and Drama (BA Theatre Practice: Alternative Theatre and New Performance Practice) a Goldsmiths, University of London (MA Performance Making) a po ukončení formálních studií pokračoval v tréninku butó. Jeho performance kombinují butó s fascinací autobiografií a operním pohybem a byly uvedeny na festivalech po celé Velké Británii, včetně Edinburgh Fringe. Danielovy umělecké zájmy se prohloubily při jeho doktorandském výzkumu na University of Wolverhampton, kde analyzoval pohyb operních zpěváků z pohledu ztělesnění butó. Tento proces vedl k jeho dílu Admiring La Stupenda. Velká část Danielovy práce je založena na zvláštním chápání genderové a queer teorie. V roce 2021 spolupracoval s Beckou McFadden a kolektivem Beautiful Confusion na projektu Black Dress, který zkoumal nebinární femme identitu prostřednictvím autobiografie a pohybu inspirovaným butó.

Yuka Negoro studovala u performerů třetí a čtvrté generace tance butó Kim Itoh a Setsuko Yamada v Japonsku a u Marie-Gabrielle Rotie v Londýně. Od roku 2000 vystupuje sólově nebo ve spolupráci s dalšími umělci a umělkyněmi v galeriích, divadlech a site-specific lokacích v Japonsku a Evropě. Yuka byla členkou taneční skupiny BIWAKEI Setsuko Yamady, která vymýšlela a zkoumala taneční metody prostřednictvím trvalé improvizační praxe silně ovlivněné jedním ze zakladatelů butó, Akirem Kasai. Po přestěhování do Velké Británie Yuka vystudovala akademii výtvarného umění, což přispělo k její současné taneční praxi zahrnující usilovné pozorování. V roce 2019 dokončila magisterské studium v oboru Creative Practice - Dance Professional Practice na Trinity Laban Conservatoire a Independent Dance/Siobhan Davies Dance. Od roku 2014 Yuka učí kurzy v rámci Butoh UK. Její praxe se zabývá vnímáním těla a jeho okolí a jejím cílem je setkání s neznámým ve známém, a to prostřednictvím práce s pozorností, pasivitou a citlivostí.

Zdroj: Studio ALTA

Témata článku

buto

Studio ALTAVenuše ve Švehlovce

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: