Vernisáž fotografií Anny Benhákové

Zítra 7. srpna 2020 proběhne v Periferie Cafe v Praze vernisáž fotografií Anny Benhákové, které převážně pocházejí z projektu Morálně závadné. Fotografická výstava je součástí stejnojmenného projektu, který právě vzniká v podobě scénického tanečního představení a tanečního filmu. Ačkoliv všechny formy sdílejí stejné téma, každá jej pojímá z jiného úhlu. Fotografie vznikly při natáčení stejnojmenného tanečního filmu ve spolupráci s Lubomírem Ballkem. O program vernisáže se postará Dočasná Company.

Vernisáž fotografií Anny Benhákové

Vernisáž fotografií Anny Benhákové

Fotografka a choreografka Benháková se rozhodla pro netradiční řešení vernisáže. Ta začne již v 10:00 performancí Obskura v provedení Jany Marouškové. Obskura byla vytvořena jako esence choreografie Morálně závadné a přiblíží tak fotografickou výstavu.

Ve 14:00 zazní autorské písně v podání Anny Benhákové (zpěv) a Barry Wana (kytara). Následovat bude program Vpiť sa do seba, který bude k vidění v 16:00 a v 19:00. V souznění s recitací básnířky Kataríny Bakošové budou tančit Jana Maroušková a Jakub Vaverka.

V 18:00 následuje představení Po minutí, které vzniklo pro kafe DAMU. Na symfonickou báseň Šárka od Bedřicha Smetany předvede Jakub a Helena Urbanovi. Vernisáž zakončí ve 21:00 opět Obskura, jejíž atmosféru tentokrát pozmění večerní světlo.

Autorka k projektu dodává: „Co je morálně závadné, je otázkou pro každého z nás. Morálka je vytvořena kulturou, náboženstvím, rodinou, sociálním prostředím… Velmi často se věci, které jsou pudové, dostávají do konfliktu s našimi morálními zásadami. Každý z nás přistupuje k morálce různě a chápe ji skrz vlastní zkušenosti. Postupné otevírání tabu otřásá naším dosavadním přesvědčením. Co je vlastně co? Projekt Morálně závadné otevírá téma s vnitřním konfliktem. Téma, kde se člověk pohybuje na ostří nože mezi tabu a klišé. Téma sexu, těla a fyzické intimity. Hledá ideální jazyk, který v sobě skýtá jemnost i naturalismus. Nemá potřebu přikrášlovat či šokovat. Nepoužívá lidské tělo a jeho sexualitu levně a lacině, nemá potřebu s ním exhibovat, idealizovat ho, zakrývat jeho přirozenost. Snaží se mu ponechat kouzlo a určité tajemství. Způsob pozorování odhaluje pozorovatele. Co vidíte? Zkuste se oprostit od stereotypní symboliky. Pokuste se dát předsudky stranou. Co vidíte?

Anna Benháková (1993) vystudovala konzervatoř Duncan Centre. Nyní studuje magisterský program na HAMU (obor choreografie). O fotografii se zajímá řadu let a poslední 3 roky se začíná realizovat jako divadelní a taneční fotografka. Ve své bakalářské práci se zabývala tématem Jak zachytit tanec ve fotografii. Jedním z jejích cílů je stát se profesionální divadelní fotografkou.

Dočasná Company je tvůrčí skupina spojující mladé umělce zabývající se tanečním a fyzickým divadlem, fotografií, hudební skladbou, filmovou tvorbou, výtvarným uměním. Anna Benháková založila tuto skupinu v květnu 2019. Projekty vznikají prozatím pod jejím vedením. Cílem je však poskytnout možnost umělecky se realizovat i dalším tvůrcům a tím obohatit repertoár Dočasné Company o různé taneční a choreografické styly a jiné umělecké žánry.

Dočasná Company objevuje individuální schopnosti, čerpá z různorodých a multižánrových backgroundů jednotlivých členů a nachází společné jmenovatele. Hledá přesahy divadelních i nedivadelních forem a publiku nabízí možnost nahlížet na dílo z velké blízkosti. V současné době se věnuje také tanečnímu filmu.

Kostantním partnerem a členem Dočasné Company se stal Vojtěch Brtnický, který podporuje projekty od fotografické dokumentace přes kameru, light design, poskytuje prostor pro zkoušení a přímo se zapojuje jako spolutvůrce a interpret.

Zdroj: Tisková zpráva

Témata článku

Anna Benhákovávernisáž

Dočasná Company

Periferie Cafe

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: