VerTeDance expandují za hranice Evropy

VerTeDance expandují za hranice Evropy

VerTeDance expandují za hranice Evropy

Taneční soubor VerTeDance se v nejbližších dnech vydává za hranice kontinentální Evropy. V listopadu stráví týden v Izraeli, kde uvede duety Found&Lost a Průzor hrdlem. Tutéž choreografii následně představí na pátém ročníku Mezinárodního festivalu současného tance v Alžírsku, čímž se VerTeDance stanou úplně prvními českými zástupci na tomto festivalu. V lednu 2014 pak míří na veletrh APAP do New Yorku s projektem Simulante Bande, který se stane součástí České přehlídky organizované již potřetí Českými centry.
VerTeDance vyrážejí do Izraele na pozvání ředitele Českého centra v Tel Avivu Lukáše Přibyla. V pondělí 11. listopadu představí duet Průzor hrdlem v Al Quds University College of Music v Jeruzalémě a zúčastní se diskuze s palestinskými studenty. Průzor hrdlem, který figuruje na repertoáru VerteDance již neuvěřitelných 11 let, vzešel z dlouholetého přátelství, které se stalo hlavním zdrojem inspirace. „Vypijete-li láhev až do dna a úzkým hrdlem nahlédnete dovnitř, na chvilku se stanete svědky malého příběhu…“ slibuje tento intimní duet, který se o pouhý týden později, 19. listopadu, představí na jevišti Národního divadla v Alžírsku.
V Tel Avivu dále VerTeDance uvedou komponovaný večer složený právě z Průzoru hrdlem a Found&Lost, který vznikl ve spolupráci se známou švédskou choreografkou a bývalou tanečnicí DV8 Charlottou Öfverholm. Fyzický, poetický i humorný duet pro dvě silné ženy budou moci izraelští diváci spatřit hned třikrát za sebou 12.–14. listopadu v Clipa Theatre. „Rozjásané, divoké i šlehačkové výstupy spojené s agresí vůči divákům patří k tomu nejzajímavějšímu v české taneční produkci a tím i nejzajímavějšímu na Divadelní Floře,“ okomentoval olomouckou premiéru recenzent Vojtěch Varyš.
V lednu zamíří VerTeDance na jeden ze tří nejvýznamnějších světových veletrhů scénického umění, APAP v New Yorku, a to s projektem Simulante Bande. V inscenaci Simulante Bande zkoumají VerTeDance možnosti společného pohybového vyjádření zdravého a fyzicky handicapovaného člověka, relativnost pojmu handicap i křehký kosmos mezilidských vztahů. Své často neviditelné limity přetavily netanečnice Alena Jančíková a Zuzana Pitterová do neuvěřitelných výkonů, ve kterých jim „asistují“ profesionální tanečníci Helena Arenbergerová a Petr Opavský. Autorskou hudbu k představení vytvořila skupina DVA, která představení v New Yorku též na živo doprovodí.
Ve snaze nelézt chybějící prostředky na úhradu letenek a ubytování pořádají VerTeDance crowdfundingovou sbírku na portálu HitHit. Jako odměnu za příspěvek soubor nabízí celou řadu cen od triček přes volné lístky až po bytový koncert skupiny DVA. „Pomozte nám přimontovat vozíku křídla a dostat nás do New Yorku!“, vyzývají VerTeDance. Přispívat je možné skrze odkaz na stránkách souboru www.vertedance.org Zdroj: VerTeDance

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: