VerTeDance přicházejí s další premiérou, inspirují se boxem a klasickou groteskou

VerTeDance přicházejí s další premiérou, inspirují se boxem a klasickou groteskou

VerTeDance přicházejí s další premiérou, inspirují se boxem a klasickou groteskou

Taneční skupina VerTeDance zakončuje svůj projekty i cenami nabitý rok další premiérou. Poté, co prozkoumaly souhru tance a živé hudby v podání kapely ZRNÍ v projektu Kolik váží vaše touha? a dále kombinaci fyzicky zdravých a hendikepovaných performerů v projektu Simulante Bande, se VerteDance vydává do další neprozkoumané oblasti. Autoři spojili prostředí boxerského ringu s groteskou a inspirací Charlie Chaplinem a z této kombinace vznikla Boxteska, která bude uvedena v premiéře 17. prosince ve Studiu ALTA.
Autorské trio skrývající se pod značkou VerTeDance (choreografky a tanečnice Veronika Kotlíková, Tereza Ondrová a light designér Pavel Kotlík) přizvalo opět ke spolupráci umělecky spřízněné tvůrce. V roli přísné, ale spravedlivé rozhodčí se představí Lucia Kašiarová, která za svůj výkon v projektu Kolik váží vaše touha? získala ocenění pro Tanečnici roku 2012. Režijního vedení tří žen v ringu se ujal herec a performer Ondřej Nosálek, který se souborem spolupracoval už dříve na inscenaci Emigrantes. Autorskou hudbu k představení vytvořilo a na živo zahraje duo DVA, které se vrací do ČR po roce stráveném na turné v USA a Evropě.
Boxteska je jednoaktová fiktivní groteska z provaziště boxerského ringu 30. let. „Direkt, levý i pravý hák, stínování. Boxerští velmistři ženského pohlaví. To vše pod ostrým dohledem altrozhodčí, která ve zběsilém rytmu svých sekundantů DVOU uzavře tuto boxerskou grotesku zvednutím jen jediné ruky!“ přibližuje atmosféru představení Ondřej Nosálek. Boxteska je pokusem převést na divadelní jeviště nadčasový humor, v němž může každý divák utopit předvánoční i jakýkoli jiný stres.
V druhé části večera se představí projekt Radio Ivo - přenesení rozhlasové hry na divadelní prkna bez jakékoli transformace. Rozpačití performeři (Johana Švarcová, Petr Marek a Marian Moštík) podávají vcelku suverénní výkon na téma normálních příběhů ze života. Závěr večera pak bude patřit předvánočnímu jamu muzikantů z kapely DVA, Johany Švarcové a Petra Marka.
Taneční skupina VerTeDance vznikla v roce 2004. Uskupení tvoří tanečnice a choreografky Veronika Kotlíková a Tereza Ondrová (Tanečnice roku 2010) a světelný designér Pavel Kotlík. VerTeDance doposud vytvořili přes 14 projektů. Domovskou scénou VerTe je Divadlo Ponec; svá představení uvádí skupina pravidelně jak v českých regionálních městech, tak v zahraničí: na Slovensku, v Německu, Belgii, Rusku, Rumunsku, Rakousku, Polsku, Maďarsku, ve Švédsku, na Ukrajině ad. VerTeDance jsou jedinou českou skupinou, která získala dvakrát nejprestižnější ocenění v oblasti v současného tance – cenu za Taneční inscenaci roku, a to v roce 2006 (Tichomluva) a 2012 (Kolik váží vaše touha?). V říjnu 2012 získala skupina významné ocenění kritiků – Cenu Divadelních novin za projekt Simulante Bande. Zdroj: Studio ALTA

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: