VerTeDance zpět z Edinburghu

České taneční soubory, které úspěšně reprezentovaly naši scénu na Fronte Festival v Edinburghu, se vracejí do Prahy. Nejdéle na festivalu účinkovala skupina VerTeDance, která měla program vystoupení od 2. do 25. srpna. Stejně jako Spitfire Company a Tantehorse, které zdobí hlavní ceny festivalu, si vysloužily přízeň kritiků i diváků. „Duchovní vnučky Piny Bausch“, jak čtveřici tanečnic označil obávaný kritik Donald Hutera, je možné od začátku září vidět opět v Praze. Představí se hned na třech scénách: v divadlech Ponec, Archa a taktéž ve Studiu ALTA. Projektu Kolik váží vaše touha?, který VerTeDance odehrály v Edinburghu celkem jedenadvacetkrát, se dostalo mediální pozornosti i díky zařazení do prestižní tříčlenné přehlídky současného tance, v rámci které pod hlavičkou Czech Dance Showcase vystupovaly všechny tři soubory. Jako „Chytré, vzrušující, zábavné a intenzivní.“ popsala projekt Kolik váží vaše touha? recenzentka Helena Wadia z magazínu Three Weeks. Čeští diváci budou mít možnost zhlédnout tuto Taneční inscenaci roku 2012 a alespoň na chvíli okusit atmosféru festivalu Fringe v pondělí 16. září v divadle Ponec v rámci tamního otevření sezony. VerTeDance, Markéta Vacovská i Lenka Dusilová se pokusí zprostředkovat svoje intenzivní zážitky z uplynulého měsíce množstvím drobných intervencí, kterými navodí atmosféru bláznivého festivalu, který je plný letáčkujících umělců přetahujících se o diváky. Oproti festivalu Fringe však doprovodí tanec VerTeDance jako obvykle kladenská kapela ZRNÍ na živo, jejíž soundtrack ve Skotsku taktéž pozitivně reflektovali diváci i odborná veřejnost.
Ještě před zahájením sezony v divadle Ponec s projektem Kolik váží vaše touha? otevřou VerTeDance nový divadelní rok ve Studiu ALTA, poslední den prázdnin 1. září v 17 hodin. Představení BOXTESKA, které uvedou, je lehce absurdním soubojem s protivníkem, rozhodčím i sebou samými doprovázený živou hudbou kapely DVA, který čerpá inspiraci z grotesek Charlieho Chaplina.
10. a 11. září se VerTeDance přesunou do Divadla Archa, kde uvedou dvě reprízy úspěšného projektu Simulante Bande, za který získaly v loňské sezoně Cenu divadelních novin za autorský počin v oblasti tanec, balet a Cenu diváka na festivalu Česká taneční platforma 2013. Představení Simulante Bande zkoumá neotřelé možnosti pohybového vyjádření zdravého a fyzicky handicapovaného člověka, relativnost pojmu handicap i křehký kosmos mezilidských vztahů. Své často neviditelné limity přetavily netanečnice Alena Jančíková a Zuzana Pitterová do neuvěřitelných výkonů, ve kterých jim „asistují“ profesionální tanečníci Veronika Kotlíková a Petr Opavský. Autorskou hudbu k představení vytvořila a naživo hraje skupina DVA. 10. září proběhne představení jako součást výstavy Postiženi normalitou v galerii DOX. Po skončení představení bude následovat debata s tvůrci. Zdroj: VerTeDance

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: