Vivat Hynková - slavnostní večer k poctě Libuše Hynkové

V neděli 5. listopadu proběhne v Divadle Na Vinohradech slavnostní představení k oslavě nedožitých 100. narozenin Libuše Hynkové, choreografky, pedagožky a zakladatelky Československého státního souboru písní a tanců (ČSSPT).

Vivat Hynková - slavnostní večer k poctě Libuše Hynkové

Vivat Hynková - slavnostní večer k poctě Libuše Hynkové

Libuše Hynková, absolventka UMPRUM v Praze, obor kresba a malba, byla významnou českou choreografkou a pedagožkou, zabývala se především folkloristikou a spolu s Karlem Plickou, Václavem Trojanem a Alenou Hoblovou založila v roce 1947 Československého státního souboru písní a tanců (ČSSPT). Ten na profesionální úrovni udržoval a rozvíjel lidové zvyky, hudbu a tanec, s nimiž vystupoval v tehdejším Československu i v zahraničí. Zrušen byl po revoluci, v roce 1993 tehdejším ministrem kultury Pavlem Tigridem.

Zásluhou Libuše Hynkové vznikl nový taneční žánr, v němž byly lidové prvky použity k vyjádření dramatického děje (např. choreografie Zbojnický oheň). Jinde lidový tanec obohatila prvky z tance klasického (např. Slovanské tance).
 
Na Slavnostním večeru ČSSPT "Vivat Hynková" vystoupí dnes naše jediné profesionální těleso zabývající se lidovým tancem u nás VUS Ondráš, které se věnuje folklóru Čech a Moravy. Spolu s ním se představí Plzeňský lidový soubor Mladina, který má stále na svém repertoáru choreografie Libuše Hynkové, vytvořené za jejího života přímo pro soubor.
 
Choreografické dílo Libuše Hynkové ovlivnilo řadu zástupců mladší generace, umělecký šéf VUS Ondráš Jan Kysučan se pod tímto vlivem rohodl její choreografie obnovit a s inscenací Vivat Hynková poprvé vystoupil na Mezinárodním folklorním festivalu Strážnice 2023, kde získal hlavní cenu.

Posláním slavnostního večera ČSSPT Vivat Hynková je zachovat a nadále předávat odkaz, který Libuše Hynková vytvořila. Představení se odehraje dne 5. listopadu od 18.00 v Divadle Na Vinohradech.


Fotogalerie

Témata článku

Československý státní soubor písní a tancůLibuše HynkováVUS Ondráš

Československý státní soubor písní a tancůVUS ONDRÁŠ

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: