Vojenský umělecký soubor Ondráš dnes v Brně uvede Náš svět

Vojenský umělecký soubor Ondráš dnes v Brně uvede Náš svět

Vojenský umělecký soubor Ondráš dnes v Brně uvede Náš svět

Vojenský umělecký soubor Ondráš uvede premiéru představení Náš svět 30. listopadu 2016 v Sono Centru v Brně. Autoři námětu a choreografií jsou Rudolf Danajovič a Hana Achilles. Hudbu k představení zkomponovali v čele s Jiřím Gužíkem Jiří Mottl, Petr Gablas, Jan Rokyta, Pavel Trkan a Matěj Koupa. O výtvarné zpracování se postarala Sabina Panáčková. V představení účinkuje profesionální část souboru – jeho pětipárová taneční skupina, devítičlenná cimbálová muzika a sólová zpěvačka.

„Autoři vedle sebe staví dva styly, dva světy – lidový a moderní, které se navzájem inspirují a zrcadlí ve všech směrech, ať už tanci, hudbě či kostýmech. To vše se skloubí v jeden ucelený zážitek. Na své si přijdou nejen milovníci lidové kultury. Lidový tanec bude představen v tradiční formě a to, co v něm může být jen naznačeno, dořekne tanec současný. V jedinečných hudebních aranžmá se lidová hudba někdy plynule prolíná a propojuje s nefolklorními prvky a styly a jindy naopak ostré kontrasty zdůrazňují jejich rozdílnost. Lidové tance a písně v programu vychází z národopisných regionů Moravy. Na jevišti se využívá i atypicky upravená scéna, která divákovi nabízí jiné prostorové vnímání pohybu,“ vysvětlují zástupci souboru.
Náš svět? Ondráš, rodina, tam kde žiji? Náš svět je současnost postavená na základech historie. Současný tanec vycházející a zároveň stojící vedle tance lidového. Oba styly se nakonec skloubí v jeden ucelený vjem,říká Hana Achilles.
Jedná sa o program, ktorý dramaturgicky doplňuje a rozširuje ponuku Vojenského uměleckého souboru Ondráš. Odráža technické schopnosti tanečnej a hudobnej skupiny súčasnej doby a nadväzuje na novšie, modernejšie spracovanie pohybu i hudby. Aj keď Vojenský umělecký soubor ONDRÁŠ umelecky spracováva ľudovú kultúru, tak verím, že týmto projektom všetkých milo prekvapíme,dodává Rudolf Danajovič.
Pořadatelem premiéry je Folklorní sdružení Jánošík Brno. Záštitu převzali státní tajemník Ministerstva obrany ČR Ing. Petr Vančura a primátor statutárního města Brna Ing. Petr Vokřál. Premiéra bude benefiční a výtěžek z každé prodané vstupenky ve výši 25 % bude připsán ve prospěch organizace Debra ČR, která pomáhá lidem s nemocí motýlích křídel.

Zdroj: VUS Ondráš

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: