Vstupenka, která pomáhá českému tanci

České baletní soubory podpoří Nadační fond pro taneční kariéru (NFTK) v rámci svých vánočních a novoročních představení. Nabídnou divákům vstupenku za navýšenou cenu a toto navýšení věnují nadačnímu fondu. NFTK je jedinou organizací v České republice, která aktivně podporuje profesionály v oboru tance, pohybového divadla a cirkusu v procesu změny kariéry. Fond také inicioval tuto akci pod názvem Vstupenka, která pomáhá českému tanci.

Výtěžek bude použit na činnost a služby fondu, k nimž patří pořádání vzdělávacích programů, koučing, sdílení dobré praxe a informační servis související s trhem práce a změnou kariéry. Domníváme se, že profesní solidarita je jedním z důležitých aspektů v podpoře profesních perspektiv tanečních umělců“, říká Jana Návratová, předsedkyně správní rady fondu. Divadla nabídnou divákům na konkrétní taneční představení vstupenku za navýšenou cenu a toto navýšení věnují nadačnímu fondu. Do této solidární akce se zapojilo pět divadel z České republiky: Národní divadlo v Praze, Národní divadlo v Brně, Divadlo F. X. Šaldy Liberec, Jihočeské divadlo České Budějovice a Divadlo J. K Tyla Plzeň.
V Národním divadle v Praze proběhne představení na podporu fondu 16. prosince 2016, a to Louskáček a Myšák Plyšák v choreografii Petra Zuzky. Obdobný titul zvolilo také Národní divadlo v Brně a Mário Radačovský, umělecký šéf baletu k tomu dodává: „Profesní život tanečníků je velmi krátký. Bohužel přechod do další kariéry není nijak státem ošetřen. Je důležité pomoci, pokud můžeme. Doufám v lepší budoucnost pro tanečníky a rád podpořím každého, kdo tu budoucnost zlepšit chce. Naše benefice bude spojena s vánočním představením baletu Louskáček, kde je ostatně budoucnost tanečního umění silně zastoupena nejmladšími milovníky tance - jak v hledišti, tak i na jevišti.
„Konzervatorní příprava tanečníka baletu tvá osm let, což je nejdelší odborná příprava ze všech druhů umění. Většina tanečníků prodělá během kariéry závažný pracovní úraz a více než 1/4 tanečníků kvůli úrazu kariéru ukončí. Více než 3/4 tanečníků končí kariéru před třicítkou a jen zcela výjimečně mohou tančit po čtyřicítce. Předčasné důchody pro tanečníky byly dávno zrušeny a nenahradil je žádný sociální program. Platy tanečních umělců jsou ve většině souborů v ČR hluboko pod republikovým průměrem,“ vysvětlují zástupci NFTK.
„Pro každého tanečníka je velmi složité zvládnout předěl, který v určitém věku nastává. Rozhodli jsme proto podpořit iniciativu benefičním představením Advent s baletem, které se uskuteční 18. prosince. Součástí programu bude vystoupení baletní školičky i choreografie tanečníků souboru. Tímto večerem bychom chtěli vyjádřit podporu a poděkování Nadačnímu fondu pro taneční kariéru,” říká Lukáš Slavický, umělecký šéf baletu Jihočeského divadla.

Seznam zapojených divadel a představení:
Národní divadlo Praha - 16. 12. Louskáček a Myšák Plyšák
Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích – 18. 12. - Advent s baletem
Národní divadlo Brno – 21. 12. Louskáček
Divadlo F. X. Šaldy Liberec – 30. 12. Romeo a Julie
Divadlo J. K. Tyla Plzeň – 22. 1. 2017 Freddie – The King of Queen

Zdroj: NFTK

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: