Výročí Niny Brzorádové

Výročí Niny Brzorádové

Výročí Niny Brzorádové

Dnes slaví životní jubileum tanečnice, pedagožka a choreografka Nina Brzorádová (*24. března 1958, New York). Tanci se začala věnovat ve svých jedenácti letech. Studovala na Balanchine School of American Ballet, American Ballet Theatre School a Alvin Ailey American Dance Center. Během studií na School of American Ballet si ji vybral Stanley Williams pro ztvárnění hlavních postav ve svých verzích klasických Bournonvillových děl. V šestnácti letech získala svá první profesionální angažmá u Eglevsky Ballet Company v New Yorku a Ballet Spectacular, kde tančila klasická pas de deux v baletech Slavnost květin a Don Quijote. Poté se na čtyři roky stala členkou American Ballet Theatre (1975–1978), zúčastnila se zájezdů po USA a zahrála si ve filmu Bod obratu v hlavní roli s Michailem Baryšnikovem. Jednu sezonu působila jako první sólistka Íránského národního baletu v Teheránu (1978/79). Na této scéně vystoupila v mnoha hlavních rolích v celovečerních klasických dílech, tančila v choreografii Johna Butlera Carmina Burana, v baletu Po ráji a dalších. Následkem politických změn v Íránu se vrátila do Spojených států, kde se stala první sólistkou New Jersey Ballet Company (1979–1981). Během působení v tomto souboru ztvárnila řadu ústředních postav klasického i moderního repertoáru, tančila i v mnoha choreografiích G. Balanchina. Nina Brzorádová byla také první sólistkou v Essener Ballett v Německu (1981–1984), kde tři roky tančila všechny významné role, hostovala na různých tanečních festivalech v Kolíně, Frankfurtu, Hannoveru a vystupovala v televizi. V té době spolupracovala například s nizozemským choreografem Hansem van Manenem. Po svém návratu do New Yorku se stala první sólistkou, spoluzakladatelkou a asistentkou uměleckého šéfa Dance Theatre of Long Island (1984–1993) Aliho Pourfarrokha (dřívějšího šéfa íránského baletu). Současně byla spoluzakladatelkou a členkou fakulty North Shore School of Dance. Mimo jiné působila jako mimořádná profesorka a hostující umělkyně na katedře tance na Hofstra University v New Yorku. Její další pedagogické aktivity zahrnovaly práci baletní mistryně na Neubert Ballet Institute v Carnegie Hall, Peridance School a na Ballet Academy East.
Po návratu do České republiky v roce 1994 působila především v Praze, jako nezávislá pedagožka na půdě Baletu Národního divadla, v Pražském komorním baletu a v divadle Laterna magika; vedla řadu mistrovských kurzů na katedře tance HAMU v Praze. Nadále působila jako hostující pedagožka v Gärtnerplatz Theater v Mnichově, stejně jako v New Yorku. Od roku 2002 je Nina Brzorádová baletní mistryní a repetitorkou Baletu Národního divadla v Praze.

Oslavenkyni srdečně blahopřejeme!

Zdroj:
Národní divadlo [online]. [cit. 2018-03-21]. Dostupné z: https://www.narodni-divadlo.cz/cs/laterna-magika/umelci/nina-brzoradova

HOLEŇOVÁ, Jana, ed. Český taneční slovník: tanec, balet, pantomima. Praha: Divadelní ústav, 2001. ISBN 80-7008-112-0.

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: