Výstavu Aj Wej-weje rozpohybuje osmdesát performerů

Výstavu Aj Wej-weje rozpohybuje osmdesát performerů

Výstavu Aj Wej-weje rozpohybuje osmdesát performerů

V sobotu 14. října 2017 uvede Centrum choreografického rozvoje SE.S.TA pohybově-vizuální instalaci s názvem Secret Journey. Připravuje ji mezinárodně etablovaná choreografka Yoshiko Chuma v návaznosti na expozici Aj Wej-wej. Zákon cesty, která je aktuálně součástí krátkodobých výstav Národní galerie v Praze. Performance bude probíhat po celý den od 10 do 18 hodin ve Veletržním paláci a v odpoledních hodinách bude gradovat. Návštěvníci instalace nebudou usazeni na místa, budou moci kdykoliv přijít i odejít a pohybovat se volně tak, jak jsou v galeriích zvyklí. Vstup na akci je zdarma.

Princip performance je založen na propojení tance a výtvarného umění, prostřednictvím pohybu přináší instalace novou perspektivu a nové zážitky při vnímání konceptuálního díla. Pod vedením japonské choreografky žijící ve Spojených státech připravuje performanci více jak osmdesát účastníků, pět profesionálů, ostatní jsou zájemci z řad veřejnosti. Mezi profesionálními performery uvidí návštěvníci Kateřinu Szymanski, Hanu Turečkovou Polanskou, Michala Wróblewskiho, Vojtěcha Hříbka a Jorga Rodolfo de Hoyose.
Další účastníci byli oslovováni prostřednictvím sociálních sítí a přímou komunikací s některými uměleckými i neuměleckými školami. Do performance se tak zapojí například skupina studentů z Konzervatoře Duncan Centre, kteří se představí v úryvku z choreografie Jiřího Bartovance Svěcení Jara. Přesto, že zkoušení i performance budou časově náročné, zájemců se přihlásilo hodně a pravděpodobně tak bude přesažen i původně zamýšlený počet osmdesáti performerů.
„Výstava Aj Wej-weje v Národní galerii v Praze reflektuje zásadní společensko-politické téma posledních let – uprchlickou krizi. Publikum uvidí diskutované dílo rozpohybované fascinujícím počtem performerů pod vedením choreografky věnující se reflexi společenských otázek již dvacet let. Performance bude uvedena pouze jednou jako unikátní spojení dvou uznávaných kontroverzních umělců. Umělců, kteří do své tvorby promítají osobní zážitky, zkušenosti a pocity způsobem, který ohromuje a láká publikum po celém světě,“ uzavírají organizátoři.
Secret Journey pořádá Centrum choreografického rozvoje SE.S.TA a Národní galerie v Praze v rámci cyklu Tanec v galerii, který charakterizuje interdisciplinární spolupráce mezi tancem a výtvarným uměním. Tanec v galerii od roku 2012 pravidelně přivádí do galerií a expozic performery, jež zprostředkovávají umělecký zážitek pohybově-vizuálními instalacemi, a přibližují tak divákům umělecká díla či historické prostory novou netradiční formou.

Zdroj: SE.S.TA

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: