Vzniká český dance fashion film se souborem 420PEOPLE

Vzniká český dance fashion film se souborem 420PEOPLE

Vzniká český dance fashion film se souborem 420PEOPLE

Pod záštitou občanského sdružení Artn, které je pořadatelem Festivalu tanečních filmů, a pod vedením režiséra Jakuba Jahna byl v pražské Trafačce natočen materiál k tanečnímu filmu, který spojuje módu a tanec – v interpretaci jádra souboru 420PEOPLE. Výchozí vizuální inspirací je módní kolekce Les Choses de la Vie ... návrháře Marcela Holubce. Před kamerou se v černobílých  modelech objevují Nataša Novotná a Václav Kuneš, kteří tančí hlavní charaktery apokalyptického dramatu Heinera Müllera Hamlet Stroj. Jím se nechal režisér volně inspirovat. Připravovaný snímek se sice blíží žánru fashion videa, ale námětem i celkovou koncepcí míří do sféry dance for camera, tedy uměleckého filmu. Premiéra proběhne na Festivalu tanečních filmů, který se uskuteční 18.–20. dubna 2013 v pražském kině Bio OKO, dance fashion filmy budou jedním z jeho stěžejních témat.
Müllerovo drama jsem měl léta opoznámkované v šuplíku. Ve spojení s Marcelovou kolekcí, možností natočit film a spolupracovat s tanečníky 420PEOPLE jako by se samo ozvalo a nabídlo svět zhrouceného dvora postmoderní aristokracie. Tím, že se odehrává v královském paláci, má haute couture svoje opodstatnění,“ objasňuje Jahn základní motivaci. Natáčení v dnes málo využívané, nicméně legendární umělecké hale Trafačka nabídlo kameře silné obrazové podněty. „Museli jsme natáčení zvládnout během jednoho dne. Byli jsme limitováni denním světlem, v němž jsme chtěli natočit většinu materiálu. Prostor Trafačky je ale tak fotogenický a nabitý energií, že takřka každý záběr kamery měl něco do sebe,“ dodává k průběhu natáčení kameraman Alan Soural.
Kromě tanečníků obsadil režisér do filmu i samotného autora kolekce Marcela Holubce a modelku, stylistku a neúnavnou podporovatelkou české módní tvorby, Olo Křížovou. Jejich role před kamerou souvisí jak s tématem, tak žánrem filmu. „Nechtěli jsme samoúčelnou prezentaci módní kolekce, ale skutečné, smysluplné spojení několika světů – tance, filmu a módy. Tomu věnujeme v příštím ročníku Festivalu tanečních filmů samostatný večer a film, který právě vzniká, bude mít v tomto večeru premiéru,“ uvedla Jana Návratová, dramaturgyně filmu i Festivalu tanečních filmů zároveň.
Film vzniká jako „nefinanční projekt“. Nikdo z tvůrců nenárokuje honorář, hala Trafačka byla týmu poskytnuta zdarma a na pronájem techniky přispěla sponzorským darem firma KES-kabelové a elektrické systémy. Festival tanečních filmů 2013 se koná ve spolupráci s Bio OKO, FAMU, za finanční podpory Státního fondu kultury ČR, Ministerstva kultury ČR, Raiffeisen Leasing Real Estate, Taneční sekce Institutu umění - Divadelního ústavu.

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: