Walrus Vampire Show dnes a zítra v Alfredu ve dvoře

Walrus Vampire Show (Pasi Mäkelä).

Walrus Vampire Show (Pasi Mäkelä).

Premiéra grotesky finského umělce Pasiho Mäkely nazvaná Walrus Vampire Show (Show upířího mrože) proběhne 28. a 29. března 2019 v Divadle Alfred ve dvoře. Genderu, prostý a vyhubením ohrožený upírský mrož, uprchl z tajícího severního pólu a nyní se pod identitou performačního umělce ukrývá ve střední Evropě.

Pasi Mäkelä ve svém charakteristickém pohybovém projevu mísí tanec Butó s finským folklórem a zkušeností se zambijskými tanci Muganda nebo rituály tajné společností Njau. Ve Walrus Vampire Show se však rozhodl více věnovat poetice nonsensu, kterou splétá dohromady s prvky performance, stand up comedy a hororu s pohádkovými motivy, živou hudbou a dobře utajeným společenským komentářem.

„Na scéně si Mäkelä většinou vystačí s málem, jeho vystoupení jsou vždy především fyzická, je to ovšem fyzické divadlo obohacené o pořádnou porci černého humoru a neustále zpochybňující jak žánr, tak i samu podstatu divadla. Mäkelä je bytostný anarchista, který si vše dělá po svém a který je vždy schopen diváka překvapit svou poťouchlostí,“ vysvětlují zástupci Divadla Alfred ve dvoře.

„Kdysi dávno, ještě na umělecké škole, mi moje spolužačka Laura popisovala performance art jako činnost, během které se lidé zabývají těmi nejnesmyslnějšími věcmi. To mě pobavilo a řekl jsem si, že její definice je vlastně docela dobrá. Dnes už si myslím, že se se tento popis hodí vlastně na celou společnost. Takže se pokouším nalézt nový smysl dnešního nesmyslného světa pomocí dalších nesmyslů,” říká Pasi Mäkelä.

Walrus Vampire Show navazuje na jiné Mäkelovo sólo - performance Tonttu, kterou poprvé uvedl v Alfredu ve dvoře v roce 2012 a kterou s úspěchem představil v posledních letech na Slovensku, v Německu, Gruzii, Finsku, Švédsku, ČR, Austrálii a USA.

Pasi Mäkelä (nar. 1975) je finský konceptuální umělec, performer, choreograf a hudebník působící již více než deset let v Praze. Absolvoval Turku Arts Academy v oboru divadelní režie a divadelní vzdělávání. Je členem finských skupin zaměřujících se na umělecký výzkum Reality Research Center a Cicus Maximus. Aktivně také působí ve vlastním hudebně‑performačním kolektivu Sabotanic Garden, v experimentální převážně českých, či mezinárodních hudebních projektech The Mond, Federsel & Mäkelä a v garage gospel skupině The Spermbankers. Své první sólové hudební album vydal v roce 2014 na vlastním „mikrolabelu“ Meteorismo, ve spolupráci s pražským vydavatelstvím Polí5. Hostoval v inscenacích souboru Handa Gote research & development Svěcení jara, Die Rache a Kdož sú boží bojovníci. Účinkoval také v inscenaci Studia Hrdinů O Slavnosti a hostech, ve které je rovněž autorem hudby. Spolupracoval i s dalšími domácími uměleckými kolektivy, jako Pražský improvizační orchestr, Stage Code, nebo CreWcollective.

Zdroj: Alfred ve dvoře


Fotogalerie

Walrus Vampire Show (Pasi Mäkelä).

Walrus Vampire Show (Pasi Mäkelä).

Témata článku

Pasi MäkeläWalrus Vampire Show

Divadlo Alfred ve dvoře

Multižánrové

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: