XVI. ProART Festival nabídne třicet lektorů a více jak dvacet představení v pěti městech

XVI. ProART Festival

XVI. ProART Festival

Tradiční workshop festival ProART se bude konat již pošestnácté, ale poprvé v pěti městech – Jičíně (6-8/7), Plzni (10-13/7), Brně (14-21/7), Valticích (22-27/7) a Mikulově (28-30/7). Mottem letošního festivalu je víra v sebe a odvaha jít za vlastními sny. Přihlásit se na workshopy je možné zde.

Ve své multižánrové šíři nabídne festival tři desítky lektorů tance, zpěvu, herectví, psaní a fotografie. Poprvé zavítá festival do Valdštejnské lodžie v Jičíně, kde se uskuteční třídenní festival pod vedením hudebnice Gabriely Vermelho, tanečníků Zuzany Richterové, Martina Dvořáka a hereckého dua IMPRA. Do plzeňské Moving Station zavítají jako lektoři již podruhé mj. zpěvačky Lenka Dusilová a Radka Fišarová, režisér Štěpán Pácl, tanečníci Tine Schmidt, Morgan Reid, či izraelská choreografka Noa Dar a další.

Festivalovým centrem zůstává i nadále Brno s téměř dvaceti lektory v čele s tanečníky Eranem Gisinem, Leonie Wahl, Žigou Jerebem, spisovatelkou Terezou Boučkovou, zpěváky Lukášem Janotou, Ilonou Csákovou, herečkou Vicou Kerekes a dalšími lektory z Jižní Koreje, Rakouska a Čech. Festival se uskuteční opět v prostředí Místodržitelského paláce přímo v centru Brna.

Nejkreativnější část festivalu proběhne na zámku ve Valticích na Jižní Moravě. Studenti budou moci umělecky tvořit pod dohledem choreografů Vladislava Šoltýse a Martina Dvořáka, režiséra a herce Jakuba Čermáka, zpěvačky a hudebnice Gabriely Vermelho a cirkusové performerky Michaely Dolákové. Jejich tvůrčí snažení budou moci zhlédnout diváci v zámeckém divadle.

Festivalový maraton dojde do svého cíle poprvé ve městě Mikulov. V něm se účastníci budou moci zapojit do hudební dílny Zdeňka Bíny z kapely Mínus123minut, ve které zhudební texty Michala Horáčka. Ten osobně povede dílnu kreativního psaní s tématem francouzské balady. Jako poslední lektor se na jihu Moravy představí Hygin Delimat s taneční dílnou Body Architecture.

Večerní program jednotlivých měst bude představen v průběhu května. Slibuje představit nejen lektory, ale i další tuzemské a zahraniční umělce v tanečních, divadelních a koncertních představeních, stejně jako studenty samotné v ukázkách z tvůrčích dílen.

Ředitel festivalu Martin Dvořák objasnil inspirující motto letošního ročníku: „Mám stále větší pocit, že každý z nás sní nějaký svůj sen, ve který ale odmítá věřit, že by se mohl naplnit. Ptám se, nakolik ovlivňuje naše myšlení a víra v sebe náš reálný život. Chtěl bych, aby si lidé na festivalu mohli plnit své skryté sny, které třeba jednou dojdou svého naplnění. Síla myšlení totiž utváří náš život.“

Zdroj: ProART

Témata článku

Multižánrové

ProART Festival

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: