Za dveřmi je za dveřmi a s ním pouliční divadlo

Za dveřmi je za dveřmi a s ním pouliční divadlo

Za dveřmi je za dveřmi a s ním pouliční divadlo

Mezinárodní festival pouličního divadla Za dveřmi klepe na dveře: 14. července začne na Václavském náměstí šestý ročník festivalu pouličního divadla a umění ve veřejném prostoru. Představí se na 20 souborů z 9 zemí světa, které zastřeší ústřední téma letošního ročníku – svoboda (nejen uměleckého) projevu a svoboda člověka obecně. Festival Za dveřmi reaguje na aktuální společenskopolitické dění a prostřednictvím své dramaturgie vyjadřuje podporu demokratickým změnám na Ukrajině.
Svoboda myšlení i projevu a volná umělecká tvorba je úzce spojena s demokracií. Stěžejním tématem letošního ročníku festivalu Za dveřmi je právě otázka boje za ni. Václavské náměstí, které se před 25 lety stalo symbolickým místem odporu totalitnímu režimu v tehdejším Československu, vzpomene během pětidenní přehlídky pouličního divadla na Ukrajinu a odkáže na kyjevský Maidan – symbol současných bojů za demokratické změny. Vztah mezi uměním a politikou se zpravidla nejvýrazněji manifestuje v dobách zásadních celospolečenských proměn. Umělci sehráli ostatně stěžejní úlohu v naší zemi v přelomovém roce 1989. I proto věřím, že si prodemokratické umělecké iniciativy v právě turbulentními otřesy zmítané Ukrajině plně zaslouží veškerou naši morální podporu,“ vyjadřuje svoje sympatie k programu festivalu primátor hl. m. Prahy Tomáš Hudeček, který od začátku nepokojů veřejně podporuje demokratické změny na Ukrajině.
Nechceme být apatičtí, nechceme vzdávat boj s nespravedlností, blbostí, pohodlností a leností. I proto letos připravujeme průvod Křídla naděje, kde chceme upozornit na nelehkou situaci ukrajinských umělců a nejen jich. Přivítáme také soubor Teatr Voskresinnia, který byl založený ve Lvově v roce 1990 – příznačně v době společenských změn znovu získané nezávislosti,“ dodává k ústřednímu tématu Jakub Vedral, ředitel festivalu Za dveřmi.
Festival Za dveřmi začne 14. července v 16.00 hodin přestavením Život je Swing! v podání Long Vehicle Circus. Hodinu poté se festival otevře site specific průvodem Křídla naděje. Andělská křídla proletí centrem Prahy a pomohou odstartovat týdenní svátek pouličního divadla. Ve světové premiéře představí polský soubor Teatr Biuro Podrózy inscenaci Mr. Hunger. Pan Hlad odkazuje na Kafkovu povídku Umělec v hladovění. I 90 let po smrti tohoto literáta pražské německé komunity je zpracované téma aktuální a divákům nabídne zamyšlení nad otázkou lidské morálky.
Berlínští Grotest Maru vůbec poprvé v České republice představí inscenaci Timebank, jež se bude odehrávat na fasádě Ehlenova domu na Jungmannově náměstí a bude plná vertikální akrobacie. Cenami ověnčené Teatro SÓ, v němž se mísí německo-portugalské kořeny, přijede s poetickým představením Sómente o osamělosti stáří. Chybět nebudou ani české špičky oboru. Divadlo Continuo připravilo představení U zdi, které klade důraz na vertikalitu, výraznou živou hudbu a jedinečnou scénografii. Nedávno nastudované představení Angel-y v podání Vandy Hybnerové, Lucie Kašiarové a Terezy Ondrové uvede diváka do světa cynických andělů. V.O.S.A Theatre, kteří nasbírali zkušenosti například v čínské Šanghaji nebo Bahrajnu, přijedou s Vysokým sněním a originálními samohyby. Autorské duo Bratři v tricku pak pobaví s Prasečím cirkusem nejen děti.
Mezinárodní festival pouličního divadla Za dveřmi získal záštitu náměstka primátora Ing. Václava Novotného. Program začíná vždy od 16.00 hodin, večerní představení pak ve 21.00 hodin. Vstup na festival Za dveřmi je zdarma. Více informací o programu naleznete na www.zadvermi.cz.

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: