Začátek divadelní sezony v Ponci přinese premiéru i audiovizuální show

Začátek divadelní sezony v Ponci přinese premiéru i audiovizuální show

Začátek divadelní sezony v Ponci přinese premiéru i audiovizuální show

Prázdniny končí a začíná divadelní sezona v baletních souborech i divadlech pro současné umění. Divadlo Ponec má v září na programu uvedení premiéry inscenace Kašpar od Kateřiny Stupecké, reprízy díla Kolik váží vaše touha?, které získalo ocenění Taneční inscenace roku 2012 nebo reprízy oblíbených choreografií českých tanečních souborů NANOHACH, DOT504, Farmy v jeskyni, Spitfire Company, SKUTRu a Adély Laštovkové Stodolové a dalších. Na programu je také audiovizuální show, která v rámci „Dnů žižkovského kulturního dědictví“ má představit bohatou historii budovy divadla. Tradiční třetí čtvrtek v měsíci věnovaný tančírně pro veřejnost se tentokrát ponese v atmosféře New Yorku 30. a 40. let minulého století.
Zahájení sezony by mělo být netradiční – v sobotu 8. září od 21 hodin se uskuteční výlet do minulosti, a to pod příznačným názvem Theatroskop – paměť jedné budovy. Speciální projekce oživí fasádu divadla Ponec a spolu s tanečníky a hudebníky si diváci připomenou bohatou historii tohoto místa. Ta začala u válcovny a drátovny a pokračovala přes prvorepublikový bioskop až k současnému tanci. Multimediální show vznikla ve spolupráci s mladými výtvarníky vizuálního labelu Lunchmeat. Akce se koná díky podpoře Městské části Praha 3 v rámci Dnů žižkovského kulturního dědictví a vstup na ni je zdarma.
V premiéře bude 12. září uvedena inscenace Kašpar Kateřiny Stupecké (vítězky Ceny SAZKY za objev v tanci 2009). Choreografka při přípravě inscenace spolupracovala se svým „dvorním“ light designérem Janem Komárkem a její taneční partnerkou bude Pavlína Rézová. Choreografie Kašpar vychází z přesvědčení, že vlastního „Kašpara v sobě máme všichni. Jde jen o to, jak moc dovolíme, abychom se jím stali. Kam se odcházíme skrýt, v jakou chvíli přecházíme do boje a kudy prcháme? Kašpar nastavuje zrcadlo. Kašpar prosí o odpuštění toho, co již bylo odpuštěno, bojí se toho, co není a ukrývá se tam, kde je nejvíc viděn,“ komentuje své dílo autorka.
Inscenace bude uvedena v rámci komponovaného večera společně s opusem LV-426 choreografky Markéty Kuttnerové (aka MAIA). Následně se diváci přesunou do karlínské zahrady ve Vítkově ulici č. 6, kde ve 21.30 představí Adéla Petáková svůj site-specific projekt  inspirovaný hrou Václava Havla Zahradní slavnost.

Spolu se začátkem sezóny odstartují i oblíbené tančírny určené pro širokou veřejnost. Jako vždy se budou tančírny konat každý třetí čtvrtek v měsíci a nabídnou výuku vybraného druhu tance za doprovodu živé hudby. Tančírna, 20. září, se ponese ve stylu New Yorku 30. a 40. let minulého století. Návštěvníci tančírny zažijí atmosféru speakeasy baru – místa, kde se pod taktovkou mafie ochutnává prohibicí zakázaný alkohol a kapela Swingtet ladí rytmy pro swingový tanec Lindy Hop. Lekci povedou tanečníci ze skupiny Swing Busters a v průběhu večera pro diváky přichystá DJ i hudební přesahy do současného módního electroswingu.
Na 18. října již pro zájemce připravujeme tančírnu s výukou stepu! O tématech dalších tančíren budeme informovat na webových stránkách divadla Ponec.

Během podzimu nabídne Divadlo Ponec také další premiéry a projekty, které vznikly na základě nově navázané spolupráce s nadějnými talenty českého současného tance a pohybového divadla. Na začátku října se uskuteční tvůrčí dílna pro dětské diváky s názvem Velká zvířecí fantazie. V září a říjnu bude uveden projekt s transgenderovou tématikou S/He Is Nancy Joe od Miřenky Čechové a Tantehorse. 8. října premiéra Terezy Lenerové s pracovním názvem Dead Line. V listopadu proběhne workshop pod vedením Viliama Dočolomanského (Farma v jeskyni), 13. a 14. listopadu bude uvedena premiéra inscenace s pracovním názvem Jezdci od Lenky Vagnerové a Pavla Maška, kteří zrealizují svůj první počin po ustavení vlastního tanečního souboru. Inscenace vznikne v rámci mezinárodního projektu M4m – M for mobility, jehož je občanské sdružení Tanec Praha hlavním koordinátorem. 26. a 27. listopadu představí Lenka Bartůňková a NANOHACH premiéru inscenace Orbis pictus (pracovní název). Zdroj: Divadlo Ponec

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: