Začíná 8. ročník MOVE Fest Ostrava

8. ročník festivalu současného tance, pohybu a nového cirkusu letos ovládne park, nádraží, divadelní sály i tajné lokace v industriálním srdci Ostravy. Již v termínu od 29. září do 3. října 2021 zve diváky na výlet do krajiny města, krajiny pohybu, krajiny těla a krajiny tvorby. Kromě hlavního programu se mohou diváci aktivně zúčastnit pohybových workshopů, či debat s tanečními kritiky.

Začíná 8. ročník MOVE Fest Ostrava

Začíná 8. ročník MOVE Fest Ostrava

Festival bude zahájen ve Studiu G, které se na jeden večer promění v rozpohybovaný Obývací pokoj Lukáše Karáska. Divadlo masek a nábytku divákům prozradí, co se v jejich domovech děje, když odejdou do práce.

Už druhý festivalový den, v pátek 1. října, se MOVE Fest vydá do veřejného prostoru. Slovenské duo Andrej Štepita a Miriam Budzáková na jedno odpoledne ovládnou prostory ostravského Hlavního nádraží se svou site-specific inscenací Passing/Station. Pohybovým uměním a živou hudbou odmění ty, kteří cestují ekologicky.

Do hudebně-vizuální krajiny se diváci mohou nechat unést v pátek večer magickým představením Vrány v podání souboru Holektiv, a ostravské rodačky violonccelistky Terezie Kovalové. Představení proběhne v tajemném prostoru bývalého obchodního domu Ostravica-Textilia.

Sobotní odpoledne nabídne kulturu na čerstvém vzduchu v Komenského sadech se skupinou studentů nonverbálního a fyzického divadla HAMU a JAMU. Od loňského podzimu intenzivně zkoumali tzv. vertikální tanec a jeho možné spojení s přírodou, která nás obklopuje. Výsledkem je projekt stromMY, který část ostravského oblíbeného parku promění v dějiště akrobatické podium.

Ale co kdyby už žádná příroda neexistovala? Tuto otázku si položila taneční company PocketArt. V sobotu večer v industriálním prostoru ostravského Trojhalí provede diváky terapií Treatment of Remembering - terapií rozpomínání se na přírodu, kterou už možná nahradily umělé výdobytky lidské společnosti.

Na nedělní odpoledne je připravena zábava i pro ty nejmenší. Představení Johnny & Jenny vhodné pro děti od 5 let v podání Jonatána Vnoučka a Michaely Staré je groteska, zábava, kouzla i komiks v jednom. To vše s netradičními kulisami veřejných záchodků.

Závěr 8. ročníku MOVE Festu patří performerce Elišce Brtnické a jejímu site-specific projektu Hang-Out. Jedná se o akrobatickou „audio-walk“ dělanou na míru konkrétnímu místu a jeho genius loci. S ostravskými diváky si Eliška dá sraz na autobusové zastávce Nová ocelárna.

Doprovodný program pro ty, kteří se chtějí zapojit také aktivně, nabízí trojici workshopů. Třídenní Tektopárty pod vedením Zdenky Svítekové nabídne umělecké sdílení a tvoření v tanečním studiu i outdooru. Dvoudenní "Ako nevyhoriet v tanci" slovenského lektora Lukáše Bobalíka rozvíjí efektivní koordinaci těla s využitím dynamické rovnováhy.

Součástí festivalu je také projekt seminářů Dance and Performing Arts Criticism in Europe, v rámci kterého se nastávající generace tanečních kritiků učí od zkušenějších kolegů. „Na tuto část MOVE Festu jsme velmi hrdí, protože nás těší, že těmto zájemcům o psaní o současném umění můžeme dát prostor se zdokonalovat,“ uzavírají pořadatelé festivalu.

Zdroj: MOVE Fest Ostrava

Témata článku

Multižánrové

MOVE fest

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: