Začíná divadelní festival Ostrava v Praze, představí se i baletní soubor NDM

Začíná divadelní festival Ostrava v Praze, představí se i baletní soubor NDM

Začíná divadelní festival Ostrava v Praze, představí se i baletní soubor NDM

Divadelní přehlídka Ostrava v Praze od 26. října nabídne pražskému publiku možnost seznámit se s tím nejlepším z aktuální tvorby všech klíčových ostravských divadel. Potrvá do 2. listopadu sedm kritikou ceněných a divácky úspěšných  inscenací. Členy čtyř renomovaných ostravských divadel uvítají na svých pódiích Divadlo Na Vinohradech, Divadlo v Dlouhé, Divadlo Komedie, Divadlo v Celetné a samozřejmě Národní divadlo.
V neděli začíná festival činoherním představením Davida Jařaba Za vodou (Dokud nás smrt…) v Divadle na Vinohradech příběhem lidí, jejichž osudy zamíchala 2. světová válka. Hra byla inspirována Hlučínskem a jeho spletitou historií. Na základě Mnichovské dohody bylo Hlučínsko připojeno k Třetí říši a ačkoliv místní nebyli Němci, přesto šli do války umírat za Hitlera. Drama Za vodou (Dokud nás smrt…) napsal pro Národní divadlo moravskoslezské divadelní a filmový režisér David Jařab a režie se ujal režisér Štěpán Pácl.
Následující víkend láká přehlídka i rodiče s dětmi. V sobotu 1. listopadu ožijí na prknech Divadla v Dlouhé nesmrtelné příhody kocoura Modroočka a jeho přátel, doprovázené veselými písničkami Marka Ebena. Tentýž den se s úspěšnou čechovovskou variaci Ruská zavařenina v režii Ivana Rajmonta představí i Komorní scéna Aréna. Poslední festivalový den nabídne v Divadle v Celetné singles grotesku D. C. Jacksona Můj romantický příběh v němž vedle dalších členů divadla Petra Bezruče účinkuje Tereza Vilišová. Hlavní role Amy jí vynesla Cenu Alfréda Radoka i Cenu Thálie.
Závěrečné velké finále 2. listopadu bude patřit výjimečnému hudebnímu a baletnímu večeru Návraty domů. Unikátní projekt Národního divadla moravskoslezského přivedl na jeviště představitele současné české choreografie a hudební velikány minulosti. Jiří Kylián, Nataša Novotná a Pavel Šmok se v různých dobách nezávisle na sobě nechali inspirovat skladbami slavných českých hudebních skladatelů Bedřicha Smetany, Bohuslava Martinů a Leoše Janáčka. Jejich práce jsou nyní spojeny v jednom tanečně-hudebním večeru.
Jako off-program doplní divadelní a baletní představení interaktivní výstava Pimprlárium které připravilo Divadlo loutek Ostrava dětem i dospělým pamětníkům loutkářského umění v pražské Galerii umění pro děti na náměstí Franze Kafky od 16. října do 21. prosince.

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: