Začíná Fiesta Nové scény – každodenní program, městský mobiliář i originální kavárna na piazzetě ND

Začíná Fiesta Nové scény – každodenní program, městský mobiliář i originální kavárna na piazzetě ND

Začíná Fiesta Nové scény – každodenní program, městský mobiliář i originální kavárna na piazzetě ND

Již druhým rokem budou mít pražští diváci i kolemjdoucí na piazzetě Národního divadla příležitost podívat se na výkony známých i neznámých umělců, kteří se přihlásili do programu festivalu pouličního umění Fiesta Nové scény. Jeho program bude probíhat každé odpoledne, vstup je zdarma. Přihlásit se může každý. Letošní Fiesta Nové scény proběhne od 21. 6. do 4. 8. 2013 a na piazzetu ND opět přinese širokou paletu žánrů a stylů. Na základě veřejné výzvy se do programu Fiesty přihlásilo několik desítek jednotlivců i skupin a program se stále rozšiřuje. Diváci i kolemjdoucí se tak mohou těšit na koncerty současné i vážné hudby, loutkové divadlo, a cappela zpěváky, tanec současný, lidový i izraelský, projekce, básníky, BBQ DJing, BMX flatland a řadu dalších autorských projektů známých i debutujících umělců.
Vrcholný umělecký projev není v případě dramaturgie Fiesty Nové scény rozhodujícím prvkem. Z desítek přihlášených bychom ty odmítnuté spočítali na prstech jedné ruky. Naším cílem je v případě Fiesty především zpříjemnit kolemjdoucím letní odpoledne a oživit prostor piazzety ND, o což se pravidelně snažíme již od otevření Nové scény v lednu 2010. Fiesta je navíc pro řadu účinkujících vůbec první možnost, jak si vystoupení před lidmi vyzkoušet. Opět se přihlásila i řada účinkujících z prvního ročníku Fiesty, což pro nás představuje pozitivní zpětnou vazbu,“ uvádí Štěpán Kubišta, ředitel Nové scény.
Fiestu Nové scény zahájí v pátek 21.6. od 17:00 program FundUs! Vydraž kostým! Návštěvníci si zde mohou vydražit originální kostým vyřazený z fundusu Národního divadla. V roli modelek a modelů, které část kostýmů předvedou vystoupí v choreografii Tomáše Rychetského (DekkaDancers) a stylingu Marjetky Kürner Kalous (Dress ViVi) tanečníci souboru Laterny magiky. Moderovat bude Ladislav Čumba (Skutečnost o.s.) za hudebního podkresu DJ Mikuláše. Dražbě kostýmů předchází otevření městského mobiliáře, kterým Nová scéna ND ve spolupráci s partnery piazzetu již čtvrtým rokem každé léto ozvláštňuje. Letošní stavbě předcházela již tradiční výzva určená vybraným architektonickým studiím s věkovým limitem pro autory do 35 let.
Letošní projekt s názvem O stolu a židli z dílny Matěje Petránka a 0,5 Studia staví do středu piazzety ND 30 metrů dlouhý stůl, ke kterému je zván každý, kdo náhodně prochází, či přichází na místo cíleně, tj. sledovat program šestitýdenního letního festivalu Fiesta Nové scény. Hodovní stůl doplňují dvě klece původně určené k přepravě kulis Nové scény. Jedna byla přeměněna na kavárnu a druhá na hrací prostor pro umělce vystupující v programu Fiesty. Současně bude sloužit jako noční sklad devadesáti židlí, které jsou přes den rozmístěny okolo stolu. Zájemci je na piazzetu mohou přinést a ponechat na místě jako součást mobiliáře. Mobiliář letos poprvé doplní i originální městská letní kavárna U stolu Jarda Mayer.
Na piazzetě představila Nová scéna ND od ledna 2010 dosud řadu projektů a instalací: od jednorázových projektů, jakým byl například projekt SENO Epose 257, směřovaly snahy Nové scény k myšlence trvalejší letní instalace k sezení – tohoto bylo dosaženo v letních projektech z uplynulých dvou let Piknik Nové scény (2010), Nová scéna – Sedni si! (2011) a Plíseň Nové scény (2012). Ve všech případech šlo o to vytvořit místo, na kterém se budou kolemjdoucí chtít zastavit, posedět nebo zhlédnout kulturní program. Pod patronací Nové scény probíhají na piazzetě akce, které si našly pravidelné místo na pražské kulturní mapě, jako je např. zahájení sezony Nové scény, zimní instalace Druhá šance – Nová scéna pro stromečky (dočasná lednová výstava vánočních stromečků ve tvaru lesa), a již dvakrát se před Vánocemi na piazzetě mohli návštěvníci aktivně zapojit do projektu Vánoční sauna Nové scény. FIESTA Nové scény je dalším pravidelným projektem, pro který na piazzetě vzniká dočasná letní stavba, doplněna o pravidelný několikatýdenní letní open-air program určený veřejnosti zdarma.
Pro zájemce, kteří se jako účinkující chtějí stát součástí letního festivalu Fiesta Nové scény, je stále aktuální výzva, kterou s veškerými informacemi najdou na www.novascena.cz/fiesta. Na webu Nové scény se lze sledovat postupně aktualizovaný program.

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: