Začíná nová sezóna v kamenných divadlech - co se chystá na podzim?

Začíná nová sezóna v kamenných divadlech - co se chystá na podzim?

Začíná nová sezóna v kamenných divadlech - co se chystá na podzim?

Národní divadlo zahájilo oficiálně novou sezónu v pondělí 26. srpna, kdy se v hledišti historické budovy zúčastnily kromě zaměstnanců a členů uměleckých souborů i další osobnosti veřejného života.
Pozvání na tradiční akci přijali rektor AMU Jan Hančil, dramatik Milan Uhde, divadelní ředitelé Eva Kejkrtová-Měřičková a Stanislav Moša či ministr kultury Jiří Balvín. Nechyběla ani jeho předchůdkyně Alena Hanáková, senátoři Jiří Šesták a Jiří Oberfalzer, Bohumil Nekolný, poslanec Stanislav Polčák, nebo místopředseda rady pro rozhlasové a televizní vysílání Ivan Krejčí. Po dramatických událostech na začátku srpna, kdy byl nastupující ředitel ND Jan Burian odvolán a opět jmenován do funkce, se situace ustálila a sezóna může začít podle plánu.
V pražském ND tedy zůstává dál v čele baletu choreograf Petr Zuska, který chystá se souborem premiéru vlastní verze baletu Romeo a Julie. Premiéra bude 14. a 15. listopadu, Petr Zuska si do týmu vybral osvědčené spolupracovníky scénografa Jana Duška a kostýmního výtvarníka Romana Šolce.
Balet ND ohlásil zkraje sezóny služební povýšení několika členů souboru: první sólistkou se stala Miho Ogimoto, Ondřej Vinklát se stal sólistou a novými demi-sólisty jsou Matěj Šust a Giovanni Rotolo.
ND také zahájilo sezónu již tradiční slevovou akcí „divadlobraní“: ve dnech 19. 8. – 8. 9. 2013 nabízí slevu 40 % na představení, která se hrají od 22. 8. do 30. 9. 2013. Platí pro činohru, operu, balet i Laternu magiku, nabídku lze využít pouze přímo v pokladnách ND.
Ve dnech 4. a 11. září bude poslední šance vidět komponovaný večer choreografií Christophera Bruce Moonshine, který je uváděn v prostorách Nové scény ND. Inscenace měla premiéru na podzim 2011.

Balet Národního divadla Brno chystá na podzim další z baletních galavečerů s názvem Taneční most / Tanzbrücke. Uskuteční se 13. října v Janáčkově divadle. Ročník 2013 uvede projekt soubor Ballett Dortmund a jejich hosty. Dortmundský balet patří v současnosti k nejkreativnějším a nejrychleji se rozvíjejícím baletním souborům v Německu. Samotný projekt Tanzbrücke, který pomyslným mostem propojuje taneční scénu České republiky a Německa, slaví letos již desáté výročí. Vedením baletu NDB je zatím stále pověřen Pavel Plšek. Na říjen je naplánované nové nastudování baletu Bajadéra, jednoho z nejznámějších titulů klasického repertoáru. Brněnskou verzi vytvořil Jaroslav Slavický.

Divadlo J. K. Tyla je po odchodu Jana Buriana do Národního divadla dočasně bez generálního ředitele, město již ustanovilo třináctičlennou komisi, která povede výběrové řízení. Kandidáti se mohou hlásit do 30. srpna, vedením divadla je pověřen herec Ilja Racek. Baletní soubor má na první polovinu sezóny naplánovanou premiéru baletu Popelka. Choreografie a režie se ujme šéf souboru Jiří Pokorný a premiéra se uskuteční 16. listopadu.

Baletní soubor Moravského divadla Olomouc vede od roku 2010 Robert Balogh. Podobně jako v Praze, tak i v Olomouci se na repertoáru objeví balet Sergeje Prokofjeva Romeo a Julie, také v choreografii šéfa souboru a nadto i ve stejném měsíci. Premiéra se uskuteční 15. listopadu. Všechny soubory včetně baletního se budou podílet na zahajovacím večeru nové sezóny 1. září.

Národní divadlo moravskoslezské chystá premiéru už na září. V Divadle Antonína Dvořáka budou 19. září uvedeny Balady, balet hudebnice Zuzany Lapčíkové a choreografky Hany Litterové. Toto taneční drama inspirované lidovými baladami mělo původně premiéru v roce 2006 v Brně. NDM dále uvede 21. listopadu komponovaný večer Návraty domů, v němž budou uvedeny dva kusy Po zarostlém chodníčku na hudbu Leoše Janáčka v choreografii Jiřího Kyliána a balet Škrtič Bohuslava Martinů v choreografii Nataši Novotné.

Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích a jeho baletní soubor má nachytsanou premiéru na listopad. Šéf souboru, choreograf Attila Egerházi připravuje jednoaktový balet Kafka, jehož tématem bude osobnost a život ikonického spisovatele Franze Kafky. Premiéra se uskuteční 22. listopadu.

Severočeské divadlo opery a baletu v Ústí nad Labem chystá na říjen premiéru baletu pro dětské publikum: Broučky na hudbu skladatele Otomara Máchy. Choreografie se ujme šéf baletního souboru Vladimír Nečas, premiéra 6. října 2013.

V Divadle F. X. Šaldy v Liberci je na první polovinu sezóny naplánována premiéra už na září. Soubor chystá taneční divadlo Gustav Klimt v choreografii a režii šéfky souboru Aleny Peškové. Premiéra se uskuteční již 27. září. Titul bude mapovat životní osudy slavného vídeňského malíře.

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: