Zářijový Mezinárodní festival pantomimy MIME FEST v Poličce

Zářijový Mezinárodní festival pantomimy MIME FEST v Poličce

Zářijový Mezinárodní festival pantomimy MIME FEST v Poličce

Česká pantomima zažívá velkou obrodu a začíná se opět řadit mezi světovou špičku. K pravidelné nabídce kulturních akcí se zařadil také Mezinárodní festival pantomimy MIME FEST, na kterém letos vystoupí i mezinárodně uznávaní mimové z mnoha evropských zemí, ale i USA. Součástí festivalu budou kromě klasických vystoupení také mimové v ulicích, představení pro školy a workshopy.
Druhý ročník festivalu MIME FEST se uskuteční letos opět ve východočeské Poličce, a to ve dnech 16. až 22. září 2013. Na festivalu se představí uznávaní profesionální mimové nejen z Česka, USA, Slovenska, Maďarska, Polska a Německa. Zásadním je i mezinárodní fúze pantomimických vzdělávacích center a vystoupení jejich studentů, tedy nové generace mimů zemí Visegrádu a Německa. „Cílem festivalu je obnovení zapomenuté slavné éry české pantomimy, pokračování v její tradici a vytvoření platformy pro pantomimu. Usiluje o rehabilitaci téměř zapomenutého oboru, který dnes dokáže překvapit svou moderní podobou. Tendencí je také seznámení diváka se současným uměním pantomimy a to na mezinárodní úrovni,“ říká jeden ze zakladatelů festivalu Radim Vizváry, který je rodákem z Poličky a v současné době jedním z nejvýraznějších mimů i ve světovém měřítku.
Během týdenního trvání Mime Festu se budou každý večer konat představení pro veřejnost. České pantomimické umění bude prezentovat například Boris Hybner, Anna Polívková, Vojta Švejda či Radim Vizváry, ze Slovenska Miro Kasprzyk a Adrian Ohrádka, z Polska Bartolomiej Ostapczuk nebo přední představitelka německé pantomimy Anke Gerber.
Představí se i nové pantomimické soubory, např. dívčí soubor Mime Fatale, Mime Marmelade ze Slovenka, polské seskupení Teatr Sztuka Ciala, berlínský mim Elastisch nebo český soubor Divadlo pantomimy, které pod názvem Kluci z Pixly představí tragikomický příběh o pěti klucích, kteří opustí dětský domov. Velkým lákadlem jsou i představení studentů Katedry pantomimy HAMU, např. s úspěšnou pantomimou Piráti.

Součást programu tvoří pantomimické dílny, které povedou profesionální mimové. Na workshopy se mohou přihlásit jak studenti uměleckých škol, tak i široká veřejnost. Američanka Francesca Jandasek na jednom z workshopů vůbec poprvé v Evropě představí nejmodernější metodu pohybové výchovy pro tanečníky a mimy Gyrotonic. Dále Oliver Pollak z Berlína, který je studentem světoznámého mima Marcela Marceaua, nabídne studentům techniku mimu, tzv. Mime Corporeal. Tuto techniku vynalezl ve Francii v 50. letech E. Decrouxe, který svým uměním dal impuls vzniku moderní pantomimy ve světě. Mezi další lektory patří i zakladatel maďarské pantomimy Zoltan Kárpáthy nebo představitel polské pantomimy Jerzy Winickie, který vychází z pantomimy H. Tomaszewského.

Každý den budou též probíhat speciální představení pro žáky základních a středních škol a připravena jsou i rodinná představení. „První ročník Mime Festu, který se konal vloni zaznamenal fenomenální úspěch. S největším úspěchem se setkal Večer pantomimy, který bude letos opět na programu. Během jednoho večera se představí několik mimů a zahrají to nejlepší ze svého repertoáru v krátkých scénkách. Představí se skutečné špičky pantomimy a věřím, že stejně jako minulý rok budou diváci nadšeni,“ říká Petra Jílková, produkční Mime Festu. Mime Fest byl podpořen Visegrádským fondem, Česko-německým fondem budoucnosti, městem Poličkou a Pardubickým krajem. Více na www.mimefest.cz

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: