Zázrak v tichu – nová premiéra v Ostravě

Zázrak v tichu – nová premiéra v Ostravě

Zázrak v tichu – nová premiéra v Ostravě

Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě uvede ve čtvrtek 28. od 18:30 hodin premiéru nové taneční inscenace – Zázrak v tichu. Je autorským dílem tří choreografů, tří přátel – Philippa Talarda, Erica Trottiera a Igora Vejsady (šéfa ostravského baletu). Jejich osobní i umělecké propojení vyústilo ve společnou práci na inscenaci, kterou budou diváci vídat v Divadle Jiřího Myrona. „Překročte hranice mezi tím, co bylo, co je a co by mohlo být!,“ vyzývá diváky motto nového titulu.
Celá choreografie vznikla na základě hudebních děl významných skladatelů období romantismu, Franze Liszta, Gustava Mahlera a Richarda Wagnera. Philippu Talardovi, Ericu Trottierovi i Igoru Vejsadovi jde především o propojení zdánlivě nespojitelných věcí, jakými jsou realita a iluze či minulost a přítomnost. Jejich společná inscenace vypovídá o komunikaci a splynutí, o umění hudby a tance, které dokáží vytvořit duchovní, lidský a přirozený most mezi „romantickým“ a „moderním“ pojetím světa. 
Zcela zásadní význam v inscenaci má scénografie pod vedením Philippa Talarda. Tanečníci se na scéně pohybují v uzavřeném prostoru připomínajícím krychli, která je z různých stran prosvětlována, a nedílnou součástí scény je také jevištní obrazová projekce. Podlahu jeviště pokrývá zelená umělohmotná tráva a tanečníci tančí i ve vodě napuštěné ve speciálním korytě, které bylo do Divadla Jiřího Myrona dovezeno až z Marseille. 
Celá inscenace je vystavěna tak, aby po celou dobu působila na všechny smysly diváka, aby ho zcela pohltila a ukázala onen zázrak, který slibuje už v názvu, totiž smazání hranice mezi skutečností a iluzí. Jak se úmysl tvůrčího týmu zdařil, může obecenstvo posoudit již zítra. Zdroj: NDM

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: