Zemřel prof. Štefan Nosáľ, umělecký šéf a choreograf folklórního souboru Lúčnica

Zemřel prof. Štefan Nosáľ, umělecký šéf a choreograf folklórního souboru Lúčnica

Zemřel prof. Štefan Nosáľ, umělecký šéf a choreograf folklórního souboru Lúčnica

Slovenský choreograf, režisér, folklorista a pedagog Štefan Nosáľ zemřel ve svých devadesáti letech v sobotu 22. července 2017. V roce 1949 nastoupil jako sólista do folklorního souboru Lúčnica a již dva roky poté tam začal pracovat jako choreograf a vedoucí souboru. Toto těleso téměř sedmdesát let kontinuálně vedl a vytvořil pro něj více než sto choreografických děl (např. Vitaj naša jar, Pieseň a práca, To je Lúčnica, Elán a Lúčnica, Karpaty, Lúčnica a jej deti, Jubilejný program k 50. výročiu Lúčnice, Lúčnica na Křižíkovej fontáne v Prahe, Lúčnica a hostia k 80. narodeninám Prof. Štefana Nosáľa, Od Tatier k Dunaju, komorný program Z tej doliny na tú, Lúčnica – 60 rokov krásy, Štefan Nosáľ 85 – Môj život Lúčnica, Lúčnica a IMT Smile – Made in Slovakia a mnoho dalších).
Od roku 1968 začal působit jako pedagog na VŠMU v Bratislavě a mezi lety 1972 a 1992 zastával funkci vedoucího Katedry taneční tvorby. V roce 1980 byl jmenován profesorem. Kromě Lúčnice spolupracoval například i s Národním divadlem v Praze, Slovenským národním divadlem v Bratislavě, Královskou operou Antverpy, Státním souborem Tunis, Československým státním souborem písní a tanců a s mnohými dalšími.
Štefan Nosáľ je autorem několika publikací: Na ceste k súčasnej choreografii (1962), Choreografia ľudového tanca (1984, reedice 1991), Môj život Lúčnica (2000) a Čarodejník Lúčnice (2007, spoluautor D. Machala). V roce 1989 se stal Národním umělcem a v roce 1997 obdržel Řád Ľudovíta Štúra II. triedy a mnoho dalších. Články o představeních folklorního souboru Lúčnica si můžete přečíst zde a zde.

Zdroje:
Štefan Nosáľ. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2017-07-24]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0tefan_Nos%C3%A1%C4%BE

Lúčnica. Lúčnica [online]. Bratislava [cit. 2017-07-24]. Dostupné z: https://www.lucnica.sk/sk/

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: