Zemřel průkopník současného tance Sir Robert Cohan. Bylo mu 95 let

Ve věku 95 let zemřel Sir Robert Cohan, jeden z průkopníků současného tance ve Velké Británii. Rodilý New Yorčan byl též vlivným pedagogem a choreografem, před odchodem do Londýna působil ve skupině Marthy Graham a často jí sám býval partnerem.

Sir Robert Cohan. Zdroj Picryl

Sir Robert Cohan. Zdroj Picryl

Cohan započal úspěšnou kariéru v Martha Graham Dance Company v roce 1946, v jedenadvaceti letech. Brzy se stal sólistou, tanečním partnerem Marthy Graham a později i pedagogem v její škole. Od roku 1962 pak byl jedním ze spoluředitelů souboru. O pět let později odešel na pozvání Robina Howarda do Velké Británie.

Podle britského deníku The Guardian Cohan změnil kurz tance ve Spojeném království. V roce 1967 po svém příchodu do Londýna se stal prvním uměleckým šéfem tanečního centra The Place, spoluzaložil také London Contemporary Dance School a London Contemporary Dance Theatre, v jehož čele stál celých 22 let.

Od roku 1989 byl choreografem na volné noze. Vytvořil několik baletů pro Scottish Ballet, pro taneční soubory v Německu a Itálii. Mezi lety 1980–1990 působil jako umělecký poradce Batsheva Dance Company a vytvořil několik děl pro ně a pro společnost Bat Dor.

Choreograf Richard Alston vyzdvihl zejména Cohanovu schopnost vést a inspirovat. „Stále se zapojoval do výuky studentů a loni promluvil k absolventům London Contemporary Dance School. Byl schopen uklidnit a namotivovat ročník velmi zneklidněný a ovlivněný pandemií,“ vzpomněl Alston na svého kolegu.

Cohan během své kariéry též významně zasáhl do světelného designu užívaného během představení. Choreografické práci se věnoval téměř do své smrti, i když mu bylo přes devadesát let. V roce 2019 britská královna povýšila Cohana do šlechtického stavu za služby tanečnímu umění.

London Contemporary Dance Theatre hostoval mj. na Tanci Praha (1990, 1991). Robert Cohan také uspořádal v Divadle Komedie besedu a benefiční představení na počest Robina Howarda.

Zdroj: The Guardian

Témata článku

London Contemporary Dance SchoolLondon Contemporary Dance TheatreRobert Cohan

Tanec

Doplnění

vložil Vlasta Schneiderová

IP: 193.86.206.58
Reaguje na:
Nenazvala bych to komentářem, je to jen doplnění, pro některé čtenáře, možná, zajímavých informací o Robertu Cohanovi. Paul Jackson nazval biografii o Robertu Cohanovi: The Last Guru (Dance Books, 2013).
Souhlasím, zakladatelé tanečního centra The Place (taneční škola + taneční soubor): Robin Howard a Robert Cohan představují poslední „mohykány“, jak to sám Robert Cohan označoval: klasického moderního tance.
Není bez zajímavosti, že oba dva velmi přispěli k rozvoji současného tanečního divadla i u nás – a to již v poslední čtvrtině 20. století, za „hluboké totality“.
London Contemporary Dance School a London Contemporary Dance Theatre byly alma mater i dvou Čechů, kterým se šťastným řízením osudu podařilo studovat v zahraničí: Ivanka Kubicová a Jan Hartmann.
Ale, co je nejdůležitější: všechny svoje znalosti a dovednosti, jak technické, tak organizační „plnými hrstmi“ předávali doma dál: vychovali generaci tanečníků, pedagogů, choreografů, organizátorů – tehdejší Skupina moderního tance Vysokoškolského uměleckého souboru Univerzity Karlovy jejich zkušenosti využila do maxima.
Ale i to ještě není všechno: udržovali kontakt se „svou školou“ a umožnili dalším Čechům opakovaně, alespoň na kratší dobu (někdy za velmi dramatických okolností) studovat v London Contemporary Dance School (konkrétně u mě jsou to úhrnem 2 školní roky).
A jsme zase zpět: samozřejmě to vše se mohlo uskutečnit jen za velké organizační pomoci obou zmíněných pánů (od Robina Howarda i nemalé finanční podpory).
Pro všechny zúčastněné to byl svět, který jsme jakožto občané totalitní společnosti neznali: otevřený, vstřícný, profesionalita ve všem. Pro nás jsou jména Robin Howard, Robert Cohan, Ivanka Kubicová, Jan Hartmann „spojené nádoby“, které nás doslova „nasměrovaly a zformovaly“.
Ale i to ještě není všechno: I když The Place díky byrokracii a díky společenským změnám již neudržela ideu, kterou oba pánové tak urputně vybudovali (soubor zanikl), škola nabízí už jiné programy, s jiným cílem - ale stále má co nabídnout – viz zkušenosti třech našich absolventů, kteří tam studovali již v 21. století.

Za všechny, kteří měli tu čest se s panem Robertem Cohanem setkávat
PhDr. Vlasta Schneiderová
Konzervatoř Taneční centrum Praha, z. ú.
+7 0 ! Odpovědět

Zobrazit další komentáře 1

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: