Zemřel zakladatel černého divadla Jiří Srnec

Ve věku 90 let zemřel libretista, choreograf, herec, režisér, výtvarník a zakladatel černého divadla Jiří Srnec (1931-2021). V letech 1951–1955 studoval obor klavír na Konzervatoři v Praze, poté loutkařskou katedru na pražské DAMU (1955–1959). Technikou černého divadla se zabýval již od roku 1959 a na počátku 60. let založil Černé divadlo Jiřího Srnce Praha (1961), které působilo v Divadle Na zábradlí (DNz) a Státním divadelním studiu (SDS).

Jiří Srnec. Zdroj Wikimedia Commons.

Jiří Srnec. Zdroj Wikimedia Commons.

Srnec byl všestranným umělcem, který vytvářel od počátku své poetické scénické vize na principu kombinace loutkoherectví, divadla předmětů a tance, vše na pozadí efektní techniky černého divadla. Jako libretista, režisér, choreograf i výtvarník vytvořil řadu autorských inscenací, např. Trochu černého divadla (DNz 1960), Metafory (DNz 1963), Pod vrásky (SDS 1965), Pruhovaný sen (1967, obn. 1996), Jarmark rukou (1969), Létající velocipéd (1975), Sedmero dveří (1981), Alice v říši zázraků (1989), Ahasver–legendy magické Prahy (1993), To nejlepší z černého divadla (1996), Labyrint (1998) nebo Bílý Pierot v černém (2000).

Černé divadlo Jiřího Srnce patří od svého vzniku mezi nejznámější reprezentanty českého divadelnictví ve světě. Soubor byl založen v roce 1961 uprostřed vlny tehdy vznikající divadelní avantgardy. Princip, který dal zakladatel a umělecký ředitel souboru Jiří Srnec divadlu do vínku, se zakládá na tvůrčím využití jednoduchého triku, takzvaného „černého kabinetu“, v němž černě oblečení herci s rekvizitami nejsou z pohledu diváka vidět proti černému pozadí. Rekvizity, předměty nebo objekty se tím stávají schopné pohybu a tedy i vlastního osobitého života. Jiřímu Srncovi a jeho divadlu ovšem efekt triku není účelem, ale prostředkem k dosažení scénické a mimické metafory, jevištního výrazu realizovaného hudebně organizovaným pohybem výtvarných objektů a herců. První vystoupení skupiny se uskutečnilo v roce 1959 ve Vídni. Již tímto prvním představením si soubor získal mezinárodní reputaci. Skutečným debutem se však pro soubor stal divadelní festival v Edinburghu v roce 1962.

Vystoupení ve zcela vyprodané festivalové aréně bylo oceněno nadšenými ovacemi a definitivně otevřelo Černému divadlu Jiřího Srnce cestu na renomované divadelní scény celého světa. Následovala další vystoupení po Evropě, Americe, Austrálii, Africe i Asii. Do dnešního dne divadlo uskutečnilo více než 300 zahraničních turné a má na kontě účast na 77 divadelních festivalech. Pod uměleckým vedením Jiřího Srnce soubor dosáhl několika ocenění diváků i kritiky. V roce 2002 byl soubor vybrán jako reprezentant české kultury v rámci zasedání Summitu NATO v Praze. Do dnešního dne představení Černého divadla vidělo více než 5 milionů diváků v 68 zemích světa.

Srnec spolupracoval s divadlem Semafor, Laternou magikou, Divadlem Spejbla a Hurvínka a státní operou v Mnichově. Od roku 1989 do roku 1991 působil jako zakladatel a vedoucí souboru Imaginativ Praha. Za svou uměleckou činnost a reprezentaci českého umění ve světě byl Jiří Srnec v roce 2011 vyznamenán prezidentem ČR státním vyznamenáním - Medailí Za zásluhy. V roce 2018 získal Cenu Thálie za mimořádný přínos divadlu.

Zdroj: Česká divadelní encyklopedie, Národní divadlo, Black Light Theatre Srnec

Témata článku

černé divadloJiří Srnec

Multižánrové

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: