Zemřela tanečnice a herečka Ivana Pavlová

Ve věku 77 let zemřela tanečnice a herečka Ivana Pavlová. Proslavila ji role Hanky v československém muzikálu Starci na chmelu. Ve slavném filmu z roku 1964 se objevila spolu s hercem Vladimírem Pucholtem. Především se však věnovala tanci v souboru Laterny Magiky. Po těžkém úrazu přímo v divadle se potýkala se zdravotními problémy.

Ivana Pavlová a Vladimír Pucholt ve filmu Starci na chmelu. Zdroj: Divadelní noviny

Ivana Pavlová a Vladimír Pucholt ve filmu Starci na chmelu. Zdroj: Divadelní noviny

Ivana Pavlová se narodila 9. června 1946 v Plzni. Pohybově nadaná byla od útlého věku, už od pěti let proto ve svém rodném městě navštěvovala baletní školu. Jako dětská tanečnice vystupovala i v plzeňském Divadle J. K. Tyla. Ve čtrnácti letech začala studovat pražskou taneční konzervatoř, jejími spolužáky byli například Vlastimil Harapes nebo Ivanka Kubicová. V posledním ročníku přijala angažmá do souboru Balet Praha Pavla Šmoka, se kterým poté čtyři roky jezdila po světě. V té době se potkala se svým budoucím manželem a celoživotním partnerem, režisérem Pavlem Hoblem, s nímž spolupracovala na televizních pořadech Autorevue nebo Revue Vltava. Působila také v souboru Laterna Magika.

Ještě jako studentka konzervatoře zvítězila v konkurzu na hlavní roli ve filmu Starci na chmelu (1964), díky čemuž se proslavila. Režisér Ladislav Rychman ji poté přizval jako tanečnici k natáčení filmových písniček - mezi nejznámější patří písně Dominiku Moje střevíčky.

V roce 1967 její život i kariéru poznamenal těžký pracovní úraz - během zkoušky v Divadle E. F. Buriana na ni spadla divadelní kulisa. Zranění hlavy a páteře jí přineslo dlouhodobé zdravotní komplikace. Po letech se u ní objevila epilepsie. V roce 1983 se proto rozhodla opustit svět divadla i tance a odešla do ústraní.

Zdroj: Divadelní noviny, Novinky.cz, Wikipedie

Témata článku

Ivana Pavlová

Laterna magika

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: