Zemřela Věra Ždichyncová

Zemřela Věra Ždichyncová

Zemřela Věra Ždichyncová

Ve věku devadesáti pěti let zemřela včera 18. září 2017 tanečnice a pedagožka Věra Ždichyncová.

Profesionální taneční kariéru zahájila v roce 1939 v Ostravě. Během války byla členkou baletu v Königsbergu. V roce 1945 krátce působila u choreografky Niny Jirsíkové v Divadle 5. května. Pak se vrátila do Ostravy k choreografovi Emerichu Gabzdylovi, který ji angažoval na místo sólové tanečnice.
Od roku 1948 působila v baletu Národního divadla v Praze, který v té době vedl Saša Machov. Za jeho éry ztvárnila například Macechu v Popelce, Chůvu v Romeovi a Julii, Kněžnu v Labutím jezeře, Rollerku ve Filosofské historii, Vosu v Šípkové Růžence aj.
Od roku 1951 vedla Věra Ždichyncová v Národním divadle tréninky a stala se asistentkou choreografa. Ve stejné době studovala taneční pedagogiku na AMU a studium absolvovala v roce 1956. Na HAMU pak téměř třicet let vyučovala metodiku klasického tance. S prof. Olgou Páskovou je spoluautorkou učebnice Základy klasického tance. V období let 1966–1983 působila v Národním divadle ve funkci baletní mistryně a asistentky choreografie. Její syn je dlouholetý sólista baletu Národního divadla Pavel Ždichynec.

Celý článek o Věře Ždichyncové naleznete zde.

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: