Znepokojení umělci: „MKČR k rozpočtu na rok 2013 stále mlčí.“

Znepokojení umělci: „MKČR k rozpočtu na rok 2013 stále mlčí.“

Znepokojení umělci: „MKČR k rozpočtu na rok 2013 stále mlčí.“

V neděli 16. září 2012 byl ministryni kultury Aleně Hanákové (STAN/ TOP 09) zaslán otevřený dopis, žádající zveřejnění plánovaných rozpočtů na rok 2013 v oblasti živé kultury a rozpočty MKČR obecně. Podepsalo jej přes třicet předních divadelníků, režisérů, producentů či ředitelů festivalů z celé České republiky v čele s Jakubem Vedralem (ART Prometheus), Pavlem Štouračem (Divadlo Continuo), Petrem Forman (Divadlo bratří Formanů), Rostislavem Novákem (La Putyka) či Jiřím Turkem (Letní Letná).
Skutečnost, že jsme do dnešního dne neobdrželi odpověď, svědčí o nekompetentnosti současného vedení MKČR a nezájmu řešit problematiku živého umění,“ říká mluvčí ART prométheus Adam Ondráček, „21. 9. 2012 nám tisková mluvčí MKČR Markéta Ševčíková telefonicky přislíbila vydat 24. 9. 2012 prohlášení týkající se rozpočtu na rok 2013, bohužel se tak nestalo. K dnešnímu dni 27. 9. 2012, tedy 3 dny před uzávěrkou žádostí o granty MKČR – zahraniční odbor a 4 dny před uzávěrkou žádostí o granty na živé umění v ČR, nevíme kolik prostředků bude oblasti živého umění v roce 2013 poskytnuto.
Mlčení MKČR jen zvyšuje naši obavu, že má tiše dojít k postupné likvidaci grantového systému a tím k možnému zániku řady kulturních akcí i divadelních společností, které přinášejí do státního rozpočtu mnohem větší peníze, než z něj čerpají," uvádí iniciátor otevřeného dopisu ministryni kultury Jakub Vedral (ART Prometheus). Upozorňuje zároveň, že neustálé snižování prostředků v grantovém systému MKČR je i z ekonomického hlediska zcela nesmyslné, protože každá koruna investovaná do kultury se státu několikanásobně vrací (viz. příklad studie ekonomického dopadu Prague Quadriennale, zdroj agentura Economic Impact: http://www.pq.cz/cs/Novinka/prazske-quadriennale-prineslo-statu-dvakrat-vice-nez-cinily-statni-dotace.html). Zdroj: ART Prometheus

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: