420PEOPLE – rušné jaro mezinárodního souboru

420PEOPLE – rušné jaro mezinárodního souboru

420PEOPLE – rušné jaro mezinárodního souboru

Nataša Novotná a Václav Kuneš, autorský tandem s názvem 420PEOPLE. Letos odstartovali čtvrtý rok svého působení v Praze. Jejich jména si drží ohlas také v zahraničí, kde jsou oba bývalí virtuózní tanečníci Kyliánova NDT stále žádáni. Kunešův titul Small Hour (vytvořený pro 420PEOPLE před třemi roky) nyní do svého repertoáru převzal švédský Skanes Danstheater a texaský Dominic Walsh Dance Theater v Houstonu, Sacrebleu Nataši Novotné (premiéra na podzim 2010 na Nové scéně v Praze) vzniklo v koprodukci s holandským divadlem Korzo.
420PEOPLE byl jako první český umělecký subjekt zařazen do mezinárodní online video knihovny Numéridanse, jejíž slavnostního zahájení v lednu t. r. se v Paříži také Novotná s Kunešem zúčastnili. Na jaře tohoto roku podniknou 420PEOPLE turné po Nizozemsku a Polsku, navíc budou v květnu hostem prestižního Benois de la Danse v Moskvě ve Velkém divadle (Bolšoj těatr), kde představí B/olero Ohada Naharina.
V Praze zvou své diváky do jejich domovského sídla Nové scény Národního divadla, kde pravidelně hrají taneční představení. Pro jarní sezónu 2011 jsou to tři inscenace: poslední novinky souboru Reen, Sacrebleu (22. a 23. 3 2011, Nová scéna ND, 12. 4. 2011, divadlo Ponec (v rámci České taneční platformy), 27. a 28. 6. 2011, Nová scéna ND ) a Affordance (18. a. 19. 5. 2011, Nová scéna ND, 20. 5. festival Divadelní Flora, Olomouc), ve kterém i tentokrát představí své improvizační umění dlouholetý člen Ballett Frankfurt Michael Schumacher. Do choreografického konceptu Václava Kuneše vstoupí jako aktér či glosátor. Všechna loňská uvedení tohoto díla byla svou podstatou originálem, dění na jevišti se díky improvizaci měnilo. Václav Kuneš si s myšlenkou afordancí stále pohrává, rozvíjí ji, i letos chce překvapit intenzitou a energií, kterou Affordance má. Spojení autorských vkladů Kuneše a Schumachera slibuje, že ani tato uvedení (jedno v rámci předplatného ND), nebudou nudná, natož stejná...
V červnu nabídnou 420PEOPLE divákům kromě svých děl také významné hosty – tanečníky souboru Kidd Pivot Frankfurt RM s dílem The Other You choreografky Crystal Pite.
420PEOPLE ve spolupráci s Novou Scénou a Laterna Dance Studio zahájili od ledna 2011 činnost tanečního Studia Nové scény. Pravidelné lekce současného i klasického tance pro začátečníky a pokročilé vedou čeští i zahraniční lektoři. Občasné workshopy techniky Gaga Ohada Naharina /IL, které si již druhým rokem získávají své příznivce, jsou opět plánovány v průběhu sezony.
420PEOPLE vystupují pod logem s hláškou: „vytáčíme tancem“. Myslí to vážně – jejich taneční představení jsou na současné mezinárodní úrovni, bez podbízovosti myslí na diváka, jde zkrátka o požitek z pohybu. 420PEOPLE je spojení tvůrců, kteří trvají na devizách výjimečné interpretační úrovně a profesionality, přitom však neopomíjejí hravost a odvahu, se kterou přivádějí na jeviště slovník současného tance, improvizaci jako součást tvorby a netradiční dialog s divákem formou diskuze po samotném představení. 420PEOPLE jsou hlavně Nataša Novotná a Václav Kuneš – jejich umělecká vize a kontinuální snaha o vytvoření souboru, který ponese značku Made By Czechs, nicméně souzní se světovým tanečním uměním. Zdroj: 420PEOPLE Foto: A. Volný (Sacrebleu)

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: