7. ročník Bazaar Festivalu se ptá: Jsme krajina?

Palčivé téma, které se line napříč posledními dekádami. Ale možná právě v době covidové je aktuálnější, než kdykoliv předtím. Naše příroda. Jak se toto téma prolíná uměleckým světem a jak na něj reagují inovativní a nezávislí tvůrci ze střední a východní Evropy? 7. ročník tanečního a divadelního Bazaar Festivalu, který se uskuteční v Praze ve dnech od 27. do 30. srpna 2021 se ptá: Jsme krajina?

You are safe

You are safe

„Země střední a východní Evropy zrovna nepatří mezi průkopníky boje proti změně klimatu ani proti místním environmentálním krizím. Může se proto zdát překvapivé, že se současní taneční i divadelní tvůrci z této oblasti těmito otázkami vynálezavě a s vervou zabývají. Jejich úhel pohledu a zpracování tohoto tématu i faktického problému chceme právě letos divákům představit v rámci festivalu. Doufáme, že po loňském online ročníku se konečně sejdeme také reálně a budeme moct nejen sledovat, ale také vášnivě diskutovat, a to jak s umělci, tak i s pozvanými vědci,” říká dramaturg a umělecký ředitel festivalu, Ewan McLaren.

Zahájení festivalu, které proběhne v pátek 27. srpna v Divadle X10, bude patřit petrohradské  experimentální divadelní skupině AKHE Engineering Theatre. Co je lidstvo ochotno podstoupit pro demokracii? Čeho jsme ochotni se vzdát? Tři muži, tři barely, tři bochníky chleba a labutí píseň současného světa v inscenaci Democracy.

Taneční událostí letošního ročníku bude počin polské choreografky a  performerky Agaty Siniarské, aktuálně působící v Berlíně. Její You are safe rozkládá stereotypní představu o ženě - stvořitelce. Tři ženy redefinují ženské tělo a sofistikovaně boří představy o jeho objektivizaci. Obrazy krajin na pomezí živého a neživého a poetické přízraky ze světa fauny a flory budou k vidění 28. srpna v PONCI.

Měli být událostí loňského ročníku. Proto nemohou chybět v programu letního Bazaar Festivalu. Slovinští umělci Leja Jurišić & Marko Mandić budou konečně spolu a v Praze. Together je vždy jiné a vždy bezprostředně reaguje na své okolí. Šestihodinové představení tohoto slovinského dua živě v Praze, kde si vezme na paškál rozlehlou zahradu studia ALTA 29. srpna.

„Chybět samozřejmě nebude ani tradiční Sobotní Bazaar, který je již od počátku srdcem celého festivalu. Ukázky z právě vznikajících scénických prací uvedeme rovněž v zahradě Studia ALTA. Vůbec poprvé se tak část programu odehraje ve venkovních prostorách. Stejně netradiční je i letní termín, ale chtěli jsme jít maximálně vstříc tomu, abychom nemuseli být online a konečně se potkali na místech, kam divadlo doopravdy patří,” dodává festivalová koordinátorka Lucia Šimášková.

Zdroj: Bazaar Festival

Témata článku

Agata SiniarskaDemocracyLeja JurišicMarko MandicTogetherYou are safe

AKHE Engineering Theatre

Multižánrové

Festival Bazaar

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: