Absolventské choreografie studentů HAMU v PONCI

Jak je již zvykem, i letos divadlo PONEC v květnu roztančí choreografie studentů absolventských ročníků katedry tance HAMU. Tentokrát se uskuteční dva večery, které budou patřit Gabriele Galiové, Lukášovi Homolovi a Ester Trčkové. V sobotu 4. května proběhnou premiéry představení Comfort Women (G. Galiová) a BIOrytmus (L. Homola), v neděli 5. května pak premiéra Entropie (E. Trčková). Studenti budou muset obstát nejen před pedagogickým sborem a diplomovou komisí, ale i znalou diváckou komunitou.

Entropie. Foto Radim Vaňous.

Entropie. Foto Radim Vaňous.

Víkend zahájí studentka třetího ročníku choreografie Gabriela Galiová s dílem Comfort Women, které zpracovává téma nelehkého osudu asijských žen za druhé světové války. Volba tohoto tématu vychází z potřeby autorky otevřít a sdílet toto v České republice málo známé téma. Je přesvědčena, že je důležité poznávat minulost, abychom se vyhnuli jejímu opakování. Dílo inspiroval i filmový režisér Mikim Dezaki, který se pro autorku stal jedním z nejcennějších zdrojů informací.

V druhé polovině večera představí svou absolventskou diplomovou práci Lukáš Homola. Inspiraci pro dílo BIOrytmus nachází choreograf v každodennosti. V okamžicích, které si můžeme a nemusíme uvědomit, v momentech, kdy čas zpomalí nebo zrychlí. Všední příběhy, ve kterých se může běžné stát výjimečným a naopak. Autor má představu o propojenosti a komplexnosti těla performera. Snaží se během své tvorby také zapojovat kreativitu a improvizaci samotných tanečníků. „Na jevišti nehledáme dokonalost, ale přirozenost,” říká tvůrce Lukáš Homola.

Umělecký víkend uzavře v neděli dílo Entropie, magisterský projekt Ester Trčkové. Tato nová tanečně-divadelní inscenace, která je výsledkem dvouletého procesu, žije tématem vzájemnosti, mezigeneračního dialogu, sbližování a hledání společného bytí. Choreografka poukazuje na důležité aspekty stárnutí, na roli seniorů v rodině a společnosti, ale také odhaluje jeho krásu, která je podle ní silnější a skutečnější než dokonalost, k níž má společnost tendenci vzhlížet.

„Stáří je nevyhnutelné a tvoří minimálně jednu třetinu našeho života. Připadá mi důležité věnovat pozornost jeho kvalitě. Chci docílit toho, aby stáří nebylo pouze obávanou etapou života, kterou se snažíme oddálit, jak to jen jde,“ popisuje Ester Trčková. Představení bude předcházet dvacetiminutový dramaturgický úvod ve foyer divadla, který povede dramaturg díla Roman Poliak.

„Těší mě, že naši absolvující studenti mohou před opuštěním chráněných vod opět poznat svět profesionálů prostřednictvím divadla PONEC v takto kombinovaném večeru, který zároveň divákům zprostředkuje pestrý kulturní zážitek. Obzvlášť mě těší, že se letos na organizaci tohoto večera podílejí studenti našeho nově etablovaného oboru taneční produkce, tak budu ráda, když je přijdete podpořit," zve diváky vedoucí katedry tance Lucie Hayashi.

Studenti na svých dílech pracovali pod pedagogickým vedením Mirky Eliášové a Honzy Kodeta a za podpory řady rezidenčních prostor i Státního fondu kultury. Úspěšná díla budou mít poté studenti i absolventi možnost reprízovat například na festivalu Share v Bratislavě, v Divadle na Orlí v Brně nebo v rámci cyklů Nové generace.

Zdroj: HAMU

Témata článku

Ester TrčkováGabriela GaliováHAMULukáš Homola

Divadlo Ponec

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: