Alessandra Ferri povede Vídeňský státní balet

Soubor Wiener Staatsballett bude mít začátku sezóny 2025/2026 novou uměleckou šéfku. Stane se jí italská renomovaná primabalerína Alessandra Ferri, která v čele ansámblu vystřídá choreografa Martina Schläpfera, jenž zde působí od roku 2020.

Alessandra Ferri povede Vídeňský státní balet

Alessandra Ferri povede Vídeňský státní balet

Mezinárodně uznávaná primabalerína se do čela jednoho z nejprestižnějších evropských baletních souborů Wiener Staatsballett postaví 31. srpna 2025, informoval o tom 24. října tohoto roku generální ředitel operního domu Bogdan Roščič spolu s Lotte de Beer, ředitelkou Volskoper Wien, kde státní balet rovněž působí. Vedle vedení souboru bude mít Ferri jako ředitelka na starost rovněž Ballettakademie divadla.

„Velmi se těším, že společně s Alessandou Ferri otevřeme novou kapitolu její jedinečné kariéry. Poznal jsem Alessandru jako nadšenou a inspirativní osobnost, která disponuje tichou autoritou i analytickými schopnostmi, s nimiž bude našim tanečníkům předávat své bohaté znalosti a zkušenosti,“ vyjádřil se k nové šéfce ředitel divadla Roščić.

De Beer k tomu poté dodala: „Mám obrovskou radost, že se nám jako novou uměleckou šéfku podařilo získat právě Alessandru Ferri. Láska, vášeň a její otevřená mysl přijímající balet a tanec ve všech podobách a nadšený, nikdy dogmatický přístup k umění jsou příslibem plodné umělecké spolupráce, na kterou se již nyní těším.“

Alessandra Ferri (1963) je jednou z nejvýraznějších tanečnic 2. poloviny 20. století. Byla primabalerínou v Royal Ballet nebo American Ballet Theatre, interpretační kariéru ukončila až v neuvěřitelných 60 letech. Vedení vídeňského baletního souboru bude její první zkušeností na poli uměleckého vedení velkého baletního tělesa. (Více o umělkyni zde.)

Ve výběrovém řízení na novou uměleckou ředitelku zvítězila v konkurenci 39 uchazečů, kteří se přihlásili poté, co stávající šéf Martin Schläpfer v dubnu letošního roku oznámil, že svůj post hodlá opustit po konci svého mandátu v srpnu 2025.

V této chvíli Ferri v úzké spolupráci s řediteli Staatsoper a Volksoper připravuje podobu své první sezóny 2025/2026.

„Úkol vést vídeňský soubor přijímám s velikým potěšením. Je mi ctí postavit se do čela tohoto vynikajícího ansámblu a podělit se s nimi o své znalosti, které jsem během své dlouhé a pestré kariéry měla možnost nasbírat. Měla jsem tu čest spolupracovat s řadou fantastických choreografů a sdílet jeviště s vynikajícími partnery. V průběhu let jsem vystupovala s řadou souborů, ačkoli nikdy s Wiener Staatsballett. To nyní vnímám jako výhodu, protože mi umožňuje přistoupit ke svému novému úkolu naprosto svobodně a otevřeně,“ vyjádřila se ke své nové profesní kapitole Alessandra Ferri.

Zdroj: www.wiener-staatsoper.at

Témata článku

Alessandra Ferri

Vídeň

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: