Andando, nový projekt Jiřího Bartovance se zítra představí v Bonnu

Dne 16. června 2022 se uskuteční již třetí červnová premiéra českého choreografa a tanečníka Jiřího Bartovance, který dlouhodobě působí v Německu. Jeho nejnovější projekty Kraanerg, Rezistance a Andando pojí stejný měsíc uvedení. Ke všem si choreograf přizval i české umělce. Anadando je výraz pro tempo, pohyb a povzbuzení.

Andando, nový projekt Jiřího Bartovance se zítra představí v Bonnu

Andando, nový projekt Jiřího Bartovance se zítra představí v Bonnu

Choreografie, která vznikala na tanečních workshopech v Bonnu, není založena na žádném konkrétním tématu nebo hudbě, ale na tvůrčím procesu a samotných protagonistech.

Bartovanec na ní spolupracoval s Junior Company – CocoonDance, mladými tanečníky ve věku 13 až 20 let. Při přípravě představení se zaměřil na jejich jedinečnost, omezení, individuální přednosti, možnosti, osobní příběhy, postoje a životní rytmy.

Andando je symbolická žádost: „Udělej to, buď tím, kým jsi, vytvořte si svůj život jako svou vlastní choreografii a buďte mimořádným uměleckým dílem jako je váš život.“ Proces, ve kterém nápad rostl, jen málo provázely konkrétní úkoly a témata. Vše bylo dáno individualitou, rozmanitostí a především mládím a jejich potřebou být spolu a sdílet.

Právě sdílení v kolektivu, setkávání se a akt sdílených chvil byly mladým lidem za poslední dva roky odebrány. Z této perspektivy lze choreografii vnímat jako oslavu (vzácné setkání) při tvorbě. Symbolický nádech po dlouhých měsících izolace a řízeného odcizení, které zpřetrhaly lidská pouta. Obnova jemné sítě vztahů a přátelství bude svěřena do rukou generace, která pravděpodobně utrpěla nejvíce.

Zdroj: Tisková zpráva

Témata článku

AndandoElvíra NěmečkováJiří BartovanecZahraničí

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: