Andrej Lyga představí premiéru pohybové pohádky s tématem strachu

Autorská Pohádka pro odvážné láká dětské diváky na fyzické divadlo bez jediného slova. Tanečník a performer Andreje Lyga v ní pomocí pohybu, hry světla se stínem a metafory oživeného materiálu a lidského těla odvypráví příběh inspirovaný slovenskými lidovými pohádkami Pavla Dobšinského. Do tajemného světa, kde nebezpečí číhá za každým rohem, malé diváky poprvé zavede 14. května v pražském KD Mlejn.

Andrej Lyga představí premiéru pohybové pohádky s tématem strachu

Andrej Lyga představí premiéru pohybové pohádky s tématem strachu

Surovost, zemitost a krutost, se kterou jsou čtenáři Dobšinského sbírek konfrontování, mě vždycky fascinovala. Myslím si, že je velmi důležité s dětmi mluvit o věcech, které nejsou jen hezké, barevné a veselé. Obzvlášť v dnešní době, která není snadná, musíme umět s dětmi komunikovat otevřeně a pravdivě. Nesmíme zavírat oči před tématy jako je posedlost, smutek nebo třeba ztráta blízkého,“ přibližuje autor a jediný performer, kterého v představení uvidíte, Andrej Lyga

Vyprávění beze slov podtrhává temná atmosféra založena na stínohře a metafoře oživeného materiálu a lidského těla. Chceme otevřít dveře dětské fantazii, nechat diváky naplno prožít příběh na jevišti a věřit, že s pomocí našeho hrdiny najdou vnitřní sílu. Smát se a bát se nepřerušovaně a nakonec, jak už to v pohádkách bývá, nabídnout také východisko, poučení. Pokud alespoň jeden divák bude z divadla odcházet odvážnější, odhodlanější čelit problémům a připravený prohlédnout zlo a jiné nástrahy ve skutečném životě, pak se můj záměr naplnil,“ dodává Lyga. Na malou chvíli se součástí příběhu stanou také samotní diváci. Hlavní hrdina hledá v publiku odvážné jedince, kteří mu v souboji se strachem a zlem pomůžou vyhrát. 

V hudebním doprovodu Ondřeje Kolína a světelném designu Lukáše Klímy se na jevišti jako jediný performer představí pohybový herec a improvizátor Andrej Lyga. Absolvent oboru nonverbálního divadla pražské HAMU pod vedením Radima Vizváryho účinkoval v řadě projektů věnujících se pantomimě, klauniádě a fyzickému herectví. Je jedním ze zakladatelů improvizační skupiny My kluci, co spolu chodíme, která se specializuje na improvizovanou freeformu mimo jiné i pro dětského diváka. V současné době spolupracuje s nezávislou skupinou TanteHorse a novocirkusovou Losers Cirque Company

Pohádka pro odvážné je třetí premiérou, která vznikla v koprodukci KD Mlejn. Ten dvakrát ročně vyhlašuje otevřenou výzvu pro profesionální umělce a studenty z oboru tance, pohybového divadla, současného cirkusu a činohry. Andrej Lyga svým představením obohatí pravidelný repertoár divadla vedle novocirkusového souboru TUTOcirk a nezávislé taneční skupiny Dočasná Company.

Zdroj: KD Mlejn

Témata článku

Andrej Lyga

KD Mlejn

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: