Balet Národního divadla Brno přivítá zahraniční tanečnici – Anastasia Matviienko vystoupí jako Princezna Aurora ve Spící krasavici

Přítomnost primabaleríny Anastasie Matviienko, emeritní první sólistky Mariinského divadla v Sankt Petěrburgu, je pokračováním úsilí uměleckého šéfa baletu NdB Mária Radačovského prezentovat na našich jevištích brněnskému publiku to nejlepší ze světa baletu. Svou českou premiéru bude mít Matviienko v roli Princezny Aurory v repríze Spící krasavice již 18. října 2022 v Mahenově divadle.

Anastasia Matviienko

Anastasia Matviienko

Snad nejnáročnější balet po všech jeho stránkách, svou hudební i taneční obtížností, klade ohromné nároky na interprety. Balet je jedinečný i bohatstvím a pompézností pohádkové scénické a kostýmní výpravy. Anastasia Matviienko je původem z Ukrajiny, kde absolvovala Kyjevské státní choreografické učiliště a následně se stala sólistkou baletu Ukrajinské národní opery. Po jejím boku v roli Prince Désirého vystoupí stálý host Baletu NdB, emeritní sólista Bavorského státního baletu, Maxim Chashchegorov.

„Jsem nesmírně hrdý na to, že Anastasia Matviienko přijala moje pozvání k hostování s naším souborem. Opět tak s námi vystoupí jedna ze světových baletních hvězd, tentokrát spjatá svou kariérou s takovým fenomenálním souborem, jako je balet Mariinského divadla. Doufám, že se Anastásii bude v Brně skvěle tančit a že se k nám opět vrátí, třeba i v dalších rolích našeho klasického repertoáru,“ říká Mário Radačovský, umělecký šéf Baletu NdB.

Zdroj: Národní divadlo Brno

Témata článku

Anastasia MatviienkoSpící krasavice

Balet Národního divadla Brno

Mahenovo divadlo

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: