Balet Národního divadla chystá pro novou sezonu dvě premiéry

Balet Národního divadla uvede v divadelní sezoně 2023/2024 dvě premiéry a jeden unikátní projekt. Konkrétně jde o inscenaci Beyond Vibrations, která se skládá ze třech děl současných choreografů, balet Coppélia od Ronalda Hynda a choreografii Holo Harmonies od Maura Bigonzettiho.

Romeo a Julie, zdroj: Národní divadlo.

Romeo a Julie, zdroj: Národní divadlo.

Inscenaci Beyond Vibrations tvoří tři díla současných choreografů. Balet ND uvede Moving Rooms Krzysztofa Pastora, Frank Bridge Variations Hanse van Manena a Fly Paper Bird Marca Goeckeho. Spojujícím elementem není jen moderní pohybový slovník, hledání svébytných estetik a výrazná tvůrčí křehkost či hloubka metaforického sdělení, ale i vibrace nástrojů – uměleckých prostředků: tančícího těla, vibrující struny. A to ať již v choreografiích třech zmíněných autorů nebo v hudbě Alfreda Schnittkeho, Henryka Góreckého, Benjamina Brittena a Gustava Mahlera. Krzysztof Pastor a Marco Goecke se navíc představí publiku i souboru Národního divadla vůbec poprvé. Česká premiéra se odehraje 5. října 2023 v Národním divadle.

Coppélia Ronalda Hynda podle Maria Petipy rozšíří kolekci klasických baletů ND  navazuje na dosavadní repertoár a staví na předchozích zkušenostech. Tento rodinný balet pro diváky všech generací patří k základnímu baletnímu kulturnímu odkazu, na světových jevištích se ustálil hned po svém prvním historickém uvedení v Paříži v roce 1870. Choreografii Ronalda Hynda doprovází jímavé melodie Léa Delibese a scéna Roberty Guidi di Bagno. Titul je plánován na jeviště Státní opery, premiéra bude 16. května 2024.

Holo Harmonies – The Cross-Border Live Experience, nová choreografie Maura Bigonzettiho, přináší šanci objevit originální taneční a hudební zážitky společně ve Státní opeře a v Divadle Baden-Baden v jediném představení 1. prosince 2023. Jde o světovou premiéru projektu, který v tomto rozsahu nebyl nikdy a nikde dosud uveden. Půjde o propojení divadelního světa a nových technologií, virtuální reality a hologramu. Tančit se bude na jevišti v Praze, hudebně tanečníky doprovodí umělci v BadenBadenu. Sdílet svou část navzájem bude možné za pomocí technologie zmíněného hologramu.

Balet ND působí na čtyřech scénách, každou sezonu uvede více než 120 baletních představení. Na repertoáru Baletu ND zůstávají pro sezonu 2023/2024 tituly: Romeo a Julie, Popelka, Spící krasavice, Tramvaj do stanice Touha, Louskáček – Vánoční příběh, Oněgin, Forsythe / Clug / McGregor, BPM (Beats per Minute), La Sylphide, La Fille Mal Gardée.

Kromě stávajícího programu ND nabízí také doprovodné programy (baletní dílny, dramaturgické úvody, autogramiády). Novinkou bude vzdělávací projekt na Nové scéně s názvem Dance on, který zahrnuje otevřené lekce, individuální tréninky a choreografickou laboratoř, v jejímž rámci bude možné objevovat zrod nové tvorby.

„Věřím, že divadlo hraje v naší kultuře zásadní roli – přináší inspiraci. Důležité jsou pro nás zejména dvě oblasti: inovativní přístup a péče o náš soubor, o umělce, kteří ho tvoří. To jsou závazky a hodnoty, na nichž si zakládáme. Na třetím místě je aktivní občanství formující celou společnost. Tyto tři principy – inovace, umělci a aktivní občanství – ovlivňují naše rozhodování a utvářejí naše poslání. Prostřednictvím metafory pohybového jazyka a široké škály emocí promlouvá naše duše a my tak nacházíme společnou řeč s ostatními lidmi. Takové vyjadřování nám umožňuje přijímat výzvy, zůstáváme bdělí a vnitřně živí, plní radosti. Díky těmto hodnotám přijímáme svou osobní roli ve sdílené komunitě: Rozvíjíme vztah s diváky, umělci a dalšími kolegy na všech scénách Národního divadla. A ve službách zmíněných tří základních principů – inovace, umění a aktivního občanství – se ponese sezona 2023/2024 plná různorodosti a stylové pestrosti,“ říká Filip Barankiewicz, umělecký ředitel Baletu ND.

Zdroj: Národní divadlo

Témata článku

Balet

Národní divadlo

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: