Balet Národního divadla představil premiéry sezony 2019/2020

Marcia Haydée na baletním sále se šéfem souboru Filipem Barankiewiczem. Zdroj Balet ND.

Marcia Haydée na baletním sále se šéfem souboru Filipem Barankiewiczem. Zdroj Balet ND.

První premiérou bude avantgardní dílo Jiřího Kyliána Gods and Dogs, které se stane součástí inscenace KYLIÁN – Mosty času. Nahradí doposud uváděnou Žalmovou symfonii, inscenace tak bude složená z děl Gods and Dogs, Bella Figura, Petite Mort a Šest tanců. V září 2019 se soubor Baletu ND vypraví do jihokorejského Soulu, kde Gods and Dogs zatančí poprvé v Towol Arts Centre v rámci komponovaného představení s Korejským národním baletem. V listopadu naopak vystoupí Korejský národní balet pod vedením umělecké šéfky Sue Jin Kang v Praze. Zatančí Kyliánovu choreografii Forgotten Land, která rovněž nahradí Žalmovou symfonii v rámci představení KYLIÁN – Mosty času.

Druhou premiérou sezony bude balet Leonce a Lena ve Stavovském divadle 3. listopadu 2019. Choreografie Christiana Spucka, uměleckého šéfa Zürich Ballett, podle stejnojmenné politické satiry Georga Büchnera (autora slavného dramatu Vojcek), poprvé uvedl soubor Aalto Ballett Essen v roce 2008. Baletní komedie vypráví příběh melancholického, stále zasněného Leonce, prince z království Poppo, a krásné Leny, princezny z Pipi. Inscenace byla uvedena na světových scénách, jako je Grands Ballets Canadiens v Montrealu, Stuttgarter Ballett nebo Zürich Ballett.

Dne 20. února 2020 se v Národním divadle uskuteční obnovená premiéra celovečerního baletu Oněgin mistra Johna Cranka, titulu, který již na repertoáru ND byl a nyní se vrací. Proslulý Puškinův román poskytuje tanečníkům nekonečné možnosti interpretace tohoto známého příběhu, který už po stale dojímá diváky po celém světě.
U příležitosti znovuotevření Státní opery  zde Balet ND 21. května 2020 uvede v premiéře balet Spící krasavice legendární Marcie Haydée. Třetí premiéra sezony bude poctou této významné primabaleríně i začátkem „nové éry“ Státní opery. Balet na motivy známé pohádky Charlese Perraulta zahrnuje vše, co lze očekávat od velkého klasického titulu. Marcia Haydée navštívila soubor již během ledna tohoto roku a seznámila se s tanečníky.

Čtvrtá premiéra s názvem Bon appétit! je společným projektem Laterny magiky a Baletu Národního divadla. Nové autorské taneční divadlo choreografa Jana Kodeta vznikne ve spolupráci s režisérským tandemem SKUTR a hudebním skladatelem Ivanem Acherem. Světová premiéra se uskuteční 2. dubna 2020 na Nové scéně.
Jan Kodet a duo SKUTR (Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský) jsou také autory inscenace Čarodějův učeň , která se vrací do Národního divadla v obnovené premiéře. Těžištěm legendy o krutém čaroději a jeho učních (a Krabatovi) je poselství zdůrazňující význam přátelství, lásky a smrti.

Na repertoáru Baletu ND zůstanou tituly Labutí jezero, Timeless, Louskáček – vánoční příběh, Marná opatrnost, Valmont, Slovanský temperamentKafka: Proces a Sólo pro nás dva. V příští sezoně bude na repertoáru chybět například Vertigo.

Zdroj: Balet ND


Fotogalerie

Marcia Haydée na baletním sále se šéfem souboru Filipem Barankiewiczem. Zdroj Balet ND.

Marcia Haydée na baletním sále se šéfem souboru Filipem Barankiewiczem. Zdroj Balet ND.

Témata článku

Christian SpuckJiří KyliánJohn CrankoMarcia Haydée

Balet ND Praha

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: