Balet Národního divadla v Praze nabízí pomoc ukrajinským tanečníkům

Kvůli vojenské invazi Ruské federace na území Ukrajiny se bez prostředků a v nejisté situaci ocitly miliony lidí včetně tanečníků. Těm nyní pomocnou ruku nabídla trojice středoevropských souborů – Balet národního divadla v Praze, Polský národní balet ve Varšavě a Maďarský národní balet v Budapešti.

Ukrajinská národní opera. Zdroj: Wikimedia Commons.

Ukrajinská národní opera. Zdroj: Wikimedia Commons.

Aktuálně se v nejisté situaci ocitl soubor Kyjevského státního baletu, který se vydal 23. února 2022, tedy den před invazí, na třítýdenní turné po Francii. Den nato byla Ukrajina napadena, kvůli čemuž je nyní soubor nucen zůstat takřka bez prostředků v cizině.

Kyjevský státní balet byl založen v roce 1982 a aktuálně je jeho uměleckým šéfem Ivan Kozlov, bývalý první sólista petrohradského Mariinského divadla. Pod jeho vedením se tanečníci vydali na hostování po francouzských divadlech, kde je zastihly zprávy o invazi nepřátelských vojsk na území jejich země. Část tanečníků, která se měla se ke skupině připojit později, zůstává v nejistotě na Ukrajině, jiní se nemohou vrátit domů, potíže jsou samozřejmě i s financováním.

„Většina z nás s sebou má jeden kufr a věci na pár dní. Potřebujeme našim tanečníkům, kteří se nemohou vrátit zpět na Ukrajinu, zajistit špičky, jídlo i cestovné a ubytování,“ stálo mimo jiné ve zprávě, kterou soubor poslal na sociální sítě. Aktuálně je možné finančně přispět přímo přes oficiální web https://www.kievcityballet.com. Turné souboru tak nadále pokračuje, stále je zde však otázka jejich následného návratu do země.

Právě pro takové případy otevírají své dveře soubory pražského Baletu ND a Polského a Maďarského národního divadla. V Praze rovněž Přípravka Baletu chystá lekce pro děti ukrajinských uprchlíků.

Někteří z tanečníků se však rozhodli přese všechno zůstat na Ukrajině a chránit svou vlast, jako tomu je u řady sportovních osobností, o nichž píše i tuzemský tisk. Z baletních řad se do obrany státu zapojil na příklad první sólista baletu Ukrajinské státní opery Oleksii Potiomkin nebo jeho kolegyně Lesya Vorontyk.

Zdroje: https://www.classicfm.com, https://www.kievcityballet.com/, Instagram

Témata článku

UkrajinaZahraničí

Balet Národního divadlaKyjevský státní balet

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: