Balet v kině uvede přímý přenos z NDT, choreografie Kyliána, Ingera a Walerského

Balet v kině uvede přímý přenos z NDT, choreografie Kyliána, Ingera a Walerského

Balet v kině uvede přímý přenos z NDT, choreografie Kyliána, Ingera a Walerského

Ve čtvrtek 15. listopadu se od 19.45 hod. uskuteční v pražském kině Aero, DK Ostrava, jabloneckém kinu Radnice a zlínském Velkém kině přímý přenos z Nederlands Dans Theater. Je to první ze série 4 přímých přenosů. Představení nabídne dvě choreografie Jiřího Kyliána, choreografického mága českého původu a duchovního otce souboru, doplněné o díla jeho choreografických odchovanců - Johana Ingera a Medhi Walerského.
Bude to Sunset Logic Švéda Johana Ingera, který se v současnosti vypracoval na pozici šéfa slavného švédského Cullberg Ballet, a Chamber Francouze Medhi Walerského, který se k choreografii dostal jako vynikající tanečník NDT a jehož taneční slovník je na rozdíl od Kyliánova jemně symbolického typický syrovou smyslností.
V druhé části večera jsou na programu dvě Kyliánovy choreografie z jeho nejslavnějšího tzv. černo-bílého období (1986-1991): Sladké sny/Sweet Dreams a Sarabande (1990). V tomto vizuálně podmanivém období pracoval s kostymérkou Joke Visser a světelným designérem Joopem Caboortem, aby vytvořili silná díla s jedinečnou vlastní estetikou. Černo-bílé balety jsou zamýšleny jako črty, které si divák dokresluje vlastními emocemi a smysly.

Kina participující na přenosu Večera s Kyliánem, Ingerem a Walerskim:
Praha, Kino Aero: www.kinoaero.cz
Ostrava, Dům kultury: www.dkmoas.cz
Jablonec nad Nisou, kino Radnice: www.kinajablonec.cz
Zlín, Velké kino: www.velkekino.cz

NDT – Nederlands Dans Theater je dnes jeden z nejúspěšnějších souborů současného tance na světě z holandského Haagu. Vznikl původně odtržením skupiny tanečníků z Holandského národního baletu (1959) s touhou věnovat se tanečním experimentům. Soubor na cestu ke světové slávě přivedl český emigrant, geniální choreograf Jiří Kylián a jeho mistrovský kus Sinfonietta v roce 1978. Během téměř 40 let působení Jiřího Kyliána se NDT trvale udrželo na špičce současného tance. Za více než 50 let své existence souborem prošli choreografičtí mágové jako Hans van Manen, Ohad Naharin, William Forsythe, Nacho Duato, Mats Ek a řada dalších géniů. NDT má v současnosti dva soubory: NDT I – hlavní soubor špičkových tanečníků v nejlepších letech a NDT II – juniorský soubor mladých talentů do 22 let. Současným uměleckým ředitelem souboru je choreograf Paul Lightfoot.

DALŠÍ PŘENOSY NEDERLANDS DANS THEATER 2012/13

20. prosince 2012 v 19:45
Večer s León & Lightfootem (živě)

7. února 2013 v 19:45
Večer s Crystal Pite (živě)

30. května 2013 v 19:45
Večer s Ekmanem, Eyal & Beharem, Leόn & Lightfootem, Ingerem (záznam z dubna 2013) Zdroj: Balet v kině

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: