Baletní hvězdy opouštějí ruské soubory

V posledních několika dnech se prostor tanečního světa naplnil zprávami o odchodu celé řady tanečníků z angažmá v ruských baletních souborech. Jedná se především o zahraniční umělce, dne 16. března však bylo oznámeno, že Velké divadlo v Moskvě opouští jedna z jeho nejprominentnějších primabalerín současnosti, Olga Smirnova.

Orlando (Olga Smirnova). Foto Natalia Voronova.

Orlando (Olga Smirnova). Foto Natalia Voronova.

Informace o svém odchodu z Ruské federace uveřejňují tanečníci především na svých sociálních sítích, jelikož oficiální webové stránky divadel druhdy spíše mlčí. Mariinské divadlo opustili např. první sólista, první Brit na této pozici, Xander Parish, dále sólista z Brazílie Victor Caixeta, který nastupuje do nizozemského HET Nationale, či newyorský rodák Aaron Osawa-Horowith.

Divadla Michajlovského odešli mimo jiné první sólistka, Slovenka Andrea Laššáková a její manžel, sólista Adrian Blake Mitchell, ze souboru Stanislavského a Němiroviče-Dančenka, kde na pozici uměleckého šéfa baletu rezignoval hned po začátku války Laurent Hilaire, pak třeba původem švýcarská sólistka Laura Fernandez-Gromova.

Otevřená vyjádření proti válečnému konfliktu a soudržnost s Ukrajinou nejsou mezi ruskými umělci (působícími v Rusku) příliš častá. Jednou z výjimek (vedle třeba Vladimira Škljarova, prvního sólisty Mariinského divadla) byla v posledních dnech primabalerína moskevského Velkého divadla Olga Smirnova, která v prohlášení na sociálních sítích doslova napsala: „Nikdy by mě nenapadlo, že se za Rusko budu stydět!“ Ve středu 16. března pak sítěmi proletěla jako blesk zpráva, že s okamžitou platností opouští svou domovskou scénu a stane se členkou souboru nizozemského HET Nationale, kde se poprvé představí v hlavní roli baletu Raymonda letos v dubnu. Dle vlastních slov Smirnova o možnosti změny prostředí uvažovala delší dobu, aktuální situace se tak stala jen přirozeným katalyzátorem.

Kromě Smirnovy moskevskou první scénu před několika dny opustil další tanečník z nejvyššího bodu hierarchie, italský tanečník Jacoppo Tissi či hlavní sólista David Motta Soares původem z Brazílie.

Zdroje: operaballet.nl, thetimes.co.uk, Instagram, Twitter

Témata článku

Olga SmirnovaUkrajinaZahraničí

Balet Velkého divadla v Moskvě

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: