Bazaar Festival 2020 je věnovaný superhrdinkám

Šestý ročník pražského divadelního a tanečního festivalu Bazaar se uskuteční od 19. do 22. března 2020 v Praze a uvede představení a ukázky z chystaných inscenací ze střední a východní Evropy. Festival zahájí poeticko-dokumentární performance Lighter than Woman, ve které estonská umělkyně Kristina Norman představí ženy, které se nebály udělat velký krok do neznáma. Jádrem festivalu bude opět Sobotní Bazaar – přehlídka právě vznikajících scénických a tanečních projektů. Největší výzvou letošního ročníku je pak cenami ověnčená šestihodinová performance slovinského tvůrčího dua Jurišić – Mandić: Together.

 

Together (Jurišić, Mandić). Foto Matija Lukic.

Together (Jurišić, Mandić). Foto Matija Lukic.

Letošní ročník Bazaaru je tematicky věnovaný superhrdinkám. „Toto ‚téma‘ jsme si nestanovili záměrně. Na našich cestách po okolních zemích byly v posledních dvou letech autorkami mnoha z těch nejradikálnějších a nejvýmluvnějších projektů, které jsme viděli, ženy. A tak to vypadá, že je ten správný čas, představit je společně. Jsem přesvědčen, že náš výběr těchto silných prací nabídne novou perspektivu a určitý vhled do stavu žití ve střední a východní Evropě 30 let poté, co politické zemětřesení uvedlo do pohybu zásadní sociální změny, perspektivu vnímavých, důvtipných a vynalézavých autorek,“ přibližuje skladbu programu ředitel festivalu Ewan McLaren.

Přehlídka progresivních a myšlenkově kontroverzních scénických prací a ukázek proběhne od 19. do 22. března v divadlech Alfred ve dvoře, Archa, PONEC a Prostor39. Bazaar Festival 2020 zahájí Kristina Norman s inscenací Lighter than Woman, ta představuje ukrajinské ženy, které odešly za prací do Itálie a staly se obětavými pečovatelkami starších žen, se kterými překonávají břemeno posledních let stejně tak jako tíhu doslovnou, když je mnohokrát denně zvedají a ukládají. Současně Norman sleduje jedinou italskou kosmonautku Samanthu Cristoforettiovou jako ženu, která obtíže života překonala prostě tak, že vyhledala stav beztíže. Performativní pojetí dokumentu kombinovaného s poetickými a tanečními prvky si pokládá otázku, jakou roli hraje práce pro dosažení šťastného života?

Velkým lákadlem a zároveň výzvou šestého ročníku je pak šest hodin trvající performance Together, která je bezesporu jednou z nejvýznamnějších divadelních událostí slovinské scény posledního desetiletí. Inscenace je na programu v neděli 22. března v divadle Archa, ze sálu bude během představení možné kdykoliv odejít a zase se do něj vrátit.

Letošní Bazaar Festival dále nabídne taneční inscenaci Pure Gold is Seeping Out of Me, jedno z dvaceti představení vybraných v rámci Aerowaves 2019, experimentální pohybovou instalaci 360 Degree Poetry: The Foretoken nebo work in progress Tinky Avramove a Martina Krupy Syn jitra. Sobotní program zakončí večer pod názvem Noc buřiček v Ponci, který představí sólovou lecture performance Agaty Siniarske, inscenaci Zrinky Užbinec a uzavře ho tradiční festivalová párty.

Bazaar jako místo hlučných debat a dialogu. Bazaar jako místo výměn a ne nákupů. Bazaar jako neřízené tržiště myšlenek, nápadů, barev a vůní z nejrůznějších koutů Evropy.

Program festivalu Bazaar 2020

ČTVRTEK 19. 3.

20:00   Slavnostní zahájení Bazaar Festival 2020
Kristina Norman (EE): LIGHTER THAN WOMAN – PONEC - divadlo pro tanec

PÁTEK 20. 3.
18:00 Tinka Avramova a Martin Krupa (BG/CZ/USA): SYN JITRA – Alfred ve dvoře
20:00 Renata Piotrowski-Auffret (PL): PURE GOLD IS SEEPING OUT OF ME – PONEC - divadlo pro tanec

SOBOTA 21. 3.
15:30 SOBOTNÍ BAZAAR – Prostor39 a další
 ukázky z budoucích děl:
Carolina Arandia, Laura Brechmann, Maria Huber (AR, D): WHAT LIES BEHIND THE HATE
Johanna Pocková, Sabina Bočková, Ingrida Zotova-Mikshina, Lukáš Palán, Denisa Švachová, Jakub Šťourač (CZ, RU): TREATMENT OF REMEMBERING
Markéta Pščolková (CZ): UNDER THE VELVET

20:00 NOC BUŘIČEK V PONCI
Agata Siniarska (PL): BLINDSIGHT part 2: THE SOFT ACT OF KILLING
Zrinka Užbinec (HR): EXPLODED GOO
Dance party Sobotního Bazaaru: DJ Johana (CZ)

NEDĚLE 22. 3.
16:00-22:00 Událost sezóny:
Leja Jurišić-Marko Mandić (SI): TOGETHER – Divadlo ARCHA

Zdroj: Festival Bazaar

Témata článku

Multižánrové

Festival Bazaar

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: