Beethoven, nový balet Národního divadla Brno v choreografii Mária Radačovského

Beethoven je unikátním spojením tance, hudby a operního zpěvu v režii a choreografii Mária Radačovského. Své premiéry se tento baletní večer po ročním odkladu dočká již 13. listopadu 2021 v Janáčkově divadle. Původní balet má ambice oslovit kromě baletního publika také milovníky opery i Beethovenových orchestrálních a komorních hudebních děl.

Beethoven, nový balet Národního divadla Brno v choreografii Mária Radačovského

Beethoven, nový balet Národního divadla Brno v choreografii Mária Radačovského

 „Ctím Beethovenovo dílo i jeho nelehký, přesto obdivuhodný život. Beethoven představuje svobodu, ale zároveň i boj. Neskutečný zápas o každou notu, pokus o dokonalost,“ říká o skladateli autor večera, choreograf a režisér Mário Radačovský, který k poctě tohoto geniálního skladatele tvořil již v roce 2011 v USA. Pro návrat k tvorbě inspirované hudebním velikánem se rozhodl u příležitosti 250. výročí narození Ludwiga van Beethovena. Premiéra byla přesunuta přesně o rok a diváci se jí dočkají již 13. listopadu v Janáčkově divadle.

Beethoven byl v mládí drcen despotickým otcem a následnými zdravotními potížemi ústícími v naprostou hluchotu. Pro jiného skladatele hudby zdánlivý konec, ne tak pro génia. Jeho tvorba, jejíž zrod si přes totální zdravotní handicap umíme jen stěží představit, má nesmírnou hloubku a ideovou hodnotu.

Stejně jako Beethoven boural zažité přístupy, rozhodl se i Mário Radačovský pro nezvyklé výtvarné řešení. To se týká především netradičního uspořádání jeviště, na němž budou přítomna všechna tři umělecká tělesa a kde balet bude tančit nezvykle na proscéniu a přední části jeviště v bezprostřední blízkosti diváků. Na baletu Beethoven se bude podílet i živé vystoupení klavírního virtuosa Jiřího Hrubého.

V titulních rolích se představí sólisté Baletu NdB Martin Svobodník, Ilya Mironov a Petr Hos. V pěveckých sólech se postupně představí operní pěvkyně Jana Šrejma KačírkováDaniela Straková-ŠedrlováVáclava Krejčí HouskováJana Hrochová a pěvci Aleš Briscein j. h., Richard Samek j. h., David Nykl a Jiří Sulženko. Autorem výtvarné koncepce scénografie je ve spolupráci s choreografem uznávaný brněnský výtvarník Jaroslav Milfajt. Kostýmy navrhla Ludmila Várossová, která stejně jako scénograf spolupracuje s Baletem NdB již poněkolikáté.

Trailer k představení naleznete zde.

Zdroj: Balet NdB

Témata článku

BeethovenMário Radačovský

Balet Národního divadla Brno

Janáčkovo divadlo

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: