Big Pulse Dance Alliance vyhlašuje sérii nových projektů a aktivit, které podporují umělce, zapojují diváky a rozvíjejí scénu současného tance

Oona Doherty (UK), Silvia Gribaudi (IT), Marco da Silva Ferreira (PT) a Amala Dianor (FR) jsou prvními umělci, které Big Pulse Dance Alliance zve ke spolupráci. Oficiálně to bylo oznámeno ve čtvrtek 8. dubna v rámci festivalu tance Sismògraf v Olotu ve Španělsku.

Big Pulse Dance Alliance vyhlašuje sérii nových projektů a aktivit, které podporují umělce, zapojují diváky a rozvíjejí scénu současného tance

Big Pulse Dance Alliance vyhlašuje sérii nových projektů a aktivit, které podporují umělce, zapojují diváky a rozvíjejí scénu současného tance

Big Pulse Dance Alliance je sítí 12 evropských tanečních festivalů a institucí, které svedla dohromady společná vize. Zahájili čtyřletou spolupráci na různých aktivitách, jejichž cílem je rozvíjet a posílit scénu současného tance napříč Evropou. Českou republiku v ní reprezentuje Mezinárodní festival TANEC PRAHA.

Během oznámení prvního výběru umělců v rámci festivalu Sismògraf (Sismògraf Dance Festival, Olot, ES), umělečtí ředitelé zapojených festivalů sdíleli, jakým způsobem se Big Pulse Dance Alliance chystá dosáhnout svých cílů. Mezi ty hlavní patří podpora umělců a rozšíření nabídky kvalitních produkcí pro velké scény Evropy, oslovení různorodého publika, roztančení nových prostor a vytvoření živé sítě evropských festivalů tance. 

Program Big Pulse Scaling Up podpoří umělce v posunu při tvorbě děl od menších po velká jeviště. Právě pro tento projekt byli vybráni první čtyři umělci – Oona Doherty (UK), Silvia Gribaudi (IT), Marco da Silva Ferreira (PT), Amala Dianor (FR). Jejich díla budou koprodukována a následně představena v rámci turné na dalších partnerských festivalech.

Cílem druhé série projektů – Big Pulse Open Air – je propojit umělce a diváky prostřednictvím odvážných a fascinujících představení, která jsou oslavou řeči těla. Přijímáme přihlášky od umělců, kteří mají zájem vytvořit lehce přenosná a k životnímu prostředí šetrná díla pro veřejný prostor. Expression of Interest lze zasílat do 16. dubna 2021.

Kromě těchto projektů Big Pulse Dance Alliance dobře chápe výzvy a tlaky, jimž umělci a celý taneční sektor v současné době čelí. Díky Visiting Artist Programme budou mít umělci možnost navštívit partnerské festivaly, kde získají příležitosti pro tvůrčí výměnu a navázání nových kontaktů. Další projekt – Winter Intensives and Mentoring Programme – se navíc zaměřuje na rozvoj manažerských schopností a zároveň se zabývá ekologickými a dalšími zásadními výzvami, které jsou stěžejní pro vytvoření udržitelných pracovních podmínek.

Big Pulse Dance Alliance si díky širokým evropským partnerským kontaktům a početným aktivitám klade za cíl vytvořit živou a trvalou síť festivalů, spolupracovat s umělci i veřejností a zajistit trvalý rozvoj scény současného tance.

Zdroj: Tanec Praha z.ú.

Témata článku

Big Pulse Dance AllianceTanec Praha

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: